Cea mai căutată rămâne Marea Britanie. Peste 2.000 cinci sute de candidaţi şi-au depus dosarul pentru a studia în Anglia, cu 10% mai mult decât anul trecut. Numai în acest weekend, la un târg organizat în Capitală, peste 3.000 de tineri au aplicat pentru studii în străinătate.
În topul preferinţelor celor care aleg să studieze în Marea Britanie este Universitatea Westminster. Dacă anul trecut au fost în jur de 50 de aplicanţi, anul acesta numărul celor care au ales să îşi depună dosarul de înscriere s-a dublat. Ce îi atrage pe tineri?
„Am posibilitatea să trăiesc într-o societate mai civilizată, au alte standarde, nivelul salarial este mai ridicat”, spune unul dintre candidați.
„Sunt foarte mulţi studenţi români în cadrul universităţii noastre, iar mulţi dintre ei au reuşit să se afirme. Sunt foarte bine pregătiţi, vin cu un bagaj de cunoştinţe solid, iar noi suntem foarte mândri de ei”, afirmă Aza Alaker, reprezentantul Universităţii Westminster.
Peste 100 de români învaţă acum la Universitatea din Haga. Printre ei este şi Andrei. S-a înscris după terminarea liceului la o facultate din Bucureşti, dar şi-a dat seama că nu este ceea ce căuta. A ales Olanda pentru că taxele de acolo sunt mult mai mici în comparaţie cu alte ţări. Acum lucrează într-o companie de analiză economică şi este ambasadorul universităţii. A venit la târg ca să împărtăşească din experienţa sa.
„În fiecare semestru am câte un proiect care se bazează pe materia pe care am învăţat-o până în momentul curent. Avem foarte mult contact cu firmele de acolo, avem prezentări regulate, lucrăm foarte mult în echipe, e un mediu multicultural, avem foarte multe naţionalităţi în facultate”, spune Andrei Grigoraş, ambasadorul The Hage University.
O altă destinaţie preferată de tineri este Danemarca, unde universităţile au renunţat la taxele de studiu pentru cetăţenii UE. În plus, studenţii din spaţiul comunitar, primesc o bursă din partea statului danez în valoare de 720 de euro, în cazul în care demonstrează că lucrează legal, în regim part-time, nu mai mult de 10-12 ore pe săptămână.
„Trebuie doar să îţi acoperi cheltuielile de întreţinere, dar nicio taxă de studiu pentru studenţii din Uniunea Europeană”, subliniază Nikolay Hristanov, reprezentantul universităţilor din Danemarca.
Numărul celor care aplică pentru a studia în străinătate, creşte cu 20 de procente în fiecare an. Dacă acum patru ani, aproape 20.000 de tineri români studiau în străinătate, anul acesta numărul lor a creşcut cu câteva mii.
Peste 26.000 de tineri români studiază la universităţile din străinătate. Cei mai mulţi dintre ei sunt în Anglia, Franţa, Germania şi Danemarca. Taxele cele mai mari rămân la universităţile din Anglia, până la 9.000 de lire pe an. Şi în Olanda, taxele de studiu pot ajunge la unele universităţi până la aproape 2.000 de euro pe an. La polul opus sunt sunt Danemarca şi Suedia, unde învăţământul este gratuit.