”Subiectul manualelor este unul extrem de complicat şi din păcate de multe ori aici mai mult găsim interese comerciale decât interesele elevilor. În ultimii zece ani, Ministerul Educaţiei nu a aprobat nicio procedură de împrospătare a manualelor, de aceea noi avem în sistem manuale aprobate chiar şi în urmă cu 14-15 ani”, le-a spus Pricopie deputaţilor.
El a arătat că ”procedura de împrospătare a manualelor” a început anul trecut în februarie, în momentul în care a fost aprobată programa şcolară, iar licitaţia a început în 8 februarie 2014, notează Mediafax.
”Sunt o serie de etape procedurale care au împiedicat semnarea contractelor înainte de 15 septembrie. Într-un timp foarte scurt, manualele digitale care înseamnă de fapt manualul vechi plus componenta digitală a fiecărui manual, deci, într-un timp foarte scurt, manualele digitale vor fi în şcoli. Până atunci, manualele vechi funcţionează în unităţile de învăţământ”, a explicat ministrul Educaţiei.
El a mai spus că va continua procesul de conectare la Internet a unităţilor de învăţământ, pentru că nu se poate vorbi de manuale digitale dacă şcolile nu sunt conectate la Internet.
”Manualele digitale vor intra anul acesta pentru clasele I şi a II-a, urmând ca în următorii trei-patru ani toate manualele să fie revizuite”, a adăugat Pricopie. Ministrul a mai spus că astăzi promovabilitatea pentru promoţia 2014 la Bacalaureat este 71%, că bugetul educaţiei în 2010 a fost cel mai mic din istoria educaţiei şi că acesta a crescut gradual astfel încât în momentul de faţă a ajuns la 22 de miliarde de lei.