Sorin Cîmpeanu spune că nu a avut nicio clipă îngrijorarea că s-ar putea întâmpla ceea ce a declarat în ziua preluării mandatului, atunci când a sugerat că va demisiona dacă bugetul educației pe 2021 nu va fi măcar cu un leu mai mare decât execuția bugetară din 2020. Ministrul educației a explicat de ce nu are motive să-și dea demisia, deși aparent, pe hârtie, bugetul de anul acesta al ministerului său este ceva mai mic decât cel de anul trecut.
Sorin Cîmpeanu a declarat joi seara la Digi24, chiar în momentul în care s-a publicat proiectul de buget, că nu a avut îngrijorări că mesajul nu va fi înțeles la nivelul guvernului și nu va fi înțeleasă importanța educației, dar a spus că așteaptă să vadă forma finală a bugetului înainte de a face comentarii.
Trei motive de satisfacție pentru elevi
El a anunțat însă că se va face o dublare a fondurilor bugetare în cazul bursei pentru elevi și că există și o noutate: decontarea transportului pentru elevi de la bugetul de stat. În plus, se mărește și bugetul alocat școlilor pentru costul standard per elev.
„Avem 536 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru bursele elevilor. Este o noutate, n-a mai fost până acum, până acum era în sarcina exclusivă a autorităților locale și era jumătate din acest buget. Și avem, de asemenea, și o creștere fără precedent a componentei costului standard per elev destinat cheluielilor materiale, de 25 la sută în medie. Această creștere va fi direcționată, vă spun de-acum, mai mult către cheltuielile materiale ale școlilor din mediul rural decât cele pentru mediul urban, pentru simplul motiv că randamentul unei centrale pe lemne în mediul rural este mult mai scăzut, spre exemplu, decât al unei centrale moderne din zona urbană”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.
„Sunt trei motive de satisfacție pentru elevi, de-asta mi-a fost mai greu să înțeleg manifestările de nemulțumire. Au trei elemente în plus în premieră: creștere semnificativă, fără precedent, pentru costul standard per elev, burse acordate pentru prima dată de la bugetul de stat și finanțare integrală a transportului, tot pentru prima dată”, a arătat ministrul.
Sorin Cîmpeanu: Mă așteaptă o perioadă de muncă
Proiectul de buget pe 2021 prevede 31,1 miliarde pentru Ministerul Educației, iar în 2020 au fost de 32,8 miliarde de lei, dar ministrul educației a atras atenția că anul trecut era Ministerul Educației și Cercetării și bugetul ministerului era, practic, pentru cele două domenii. „Dacă dăm la o parte partea de cercetare și rămânem cu execuția pe educație, avem 28,276 miliarde de lei”, a precizat Cîmpeanu.
Întrebat dacă în aceste condiții își rupe demisia, Cîmpeanu a spus: „Păi, dacă este așa, este o surpriză foarte plăcută, mă așteaptă o perioadă de muncă”.
Cîmpeanu a mai atras atenția că în proiectul inițial din Planul Național de Redresare și Reziliență era alocat educației 3 la sută, adică 1,05 miliarde din 30,4 miliarde. „În ultima ședință a comisiei de învățământ din Parlament pe care am prezidat-o am votat în unanimitate un amendament care a spus că de la 3 la sută din PNRR, 6 la sută merg către educație. Acest amendament urmează să fie votat de plen, dar deja a fost preluat în programul de guvernare al coaliției de guvernare în ansamblul ei, deci sunt îndreptățit să cred că va putea să treacă de plen, dacă m-am făcut înțeles în raționament. Acolo este vorba de niște miliarde de euro pentru educație, care se adaugă bugetului național. După care vorbim și de Programul Operațional Educație și Ocupare. Important este să putem gestiona eficient aceste resurse”, a punctat ministrul educației.
Editor : Luana Pavaluca