PROTESTUL STUDENŢILOR. Tinerii sunt nemulțumiți de rezultatul discuțiilor cu ministrul delegat pentru Învăţământul Superior
ACTUALIZARE 20.00. Protestul studenților la Ministerul Educației s-a încheiat în această seară după negocierile dintre reprezentanții studenților și ministrul delegat pentru învățământ superior Mihnea Costoiu.
Studenții sunt nemulțumiți de discuțiile avute în această seară, deoarece nu au reușit să obțină decât o creștere cu 5% pentru finanțarea căminelor și cantinelor, față de 30% cât au cerut ei. În momentul de față, subvenția este de 94 de lei pe student, o sumă mult prea mică pentru nevoile pe reale pe care le au studenții, spun ei. De asemenea, li s-a spus că va crește cu 10% salarizarea pentru profesorii debutanți din învățământul superior.
În ceea ce privește alocarea a 6% din PIB pentru educație, discuții vor avea loc și săptămâna viitoare, în prezența Consiliului Rectorilor.
ACTUALIZARE 18.15. Ministrul delegat Mihnea Costoiu a anunţat că este deschis pentru continuarea negocierilor cu studenţii, precizând că trebuie să vorbească cu rectorii, întrucât există divergenţe chiar între organizaţiile studenţeşti, pe de o parte, şi între cererile lor şi ceea ce anunţă universităţile.
Potrivit acestuia, ministerul a reuşit să creeze condiţiile pentru creşteri salariale importante pentru cadrele didactice debutante şi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene.
Ministrul delegat a adăugat că organizaţiile studenţeşti au puncte de vedere divergente pe unele solicitări. "Există disensiuni între organizaţiile studenţeşti pe anumite solicitări. Unii vor una, alţii vor alta. De aceea, va trebui să purtăm discuţii şi cu rectorii. Sunt divergenţe şi între ceea ce spun studenţii şi ceea ce spun rectorii. Eu ţin la autonomia universitară. Banii sunt puşi la dispoziţia universităţilor şi ele decid cum le repartizează, şi nu ministerul", a mai spus Costoiu.
ACTUALIZARE 17.30. Câteva sute de studenţi se află în faţa Ministerului Educaţiei, unde continuă protestul început în urmă cu câteva ore.
O delegaţie formată din reprezentanţi ai tinerilor va intra la discuţii cu Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământul Superior.
ACTUALIZARE 16.45. „Ca de fiecare dată, negociatorii Jandarmeriei sunt avangarda forțelor de ordine, întrucât multe situații sunt rezolvate, ca și de această dată, pe calea dialogului. Liderilor li s-au adus la cunoștință prevederile legale”, a precizat pentru Digi24 purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.
Următoarea oprire a studenților va fi la Ministerul Educației. Pe traseul acestora, circulația va fi restricționată. Este vorba despre Piața Victoriei, Calea Victoriei, Strada G-ral Berthelot, zona Ministerului Educației.
ACTUALIZARE 16.40. Studenţii s-au aşezat timp de câteva minute, în mijloucl străzii, în faţa Muzeului „Grigore Antipa”. Negociatorii nu au reuşit să îi facă să se ridice.
După câteva minute, tinerii au deblocat bulevardul, arătând astfel că scopul lor este doar să atragă atenţia asupra problemelor din Educaţie.
Studenţii au plecat din Piaţa Victoriei spre sediul Ministerului Educaţiei.
ACTUALIZARE 15.15. Studenții au ajuns în Piața Universității.
ACTUALIZARE 13.10 Aproximativ 100 de studenţi din Bucuresti care au plecat din căminele din Belvedere au ajuns în căminele din Regie. Aceștia nu au reușit să intre în complexul studențesc, deoarece portarii nu le-au permis accesul. Studenții vor porni spre căminele din Grozăvești.
Piața Romană va fi punct de întâlnire pentru studenții care vor ieși de la cursuri în jurul orei 13:20. Aceștia vor porni spre Piața Universității, apoi se vor deplasa, începând cu ora 14, către Guvern.
Nemulțumirile studenților sunt vechi și, deși, au încercat să atragă atenția Guvernului în repetate rânduri, protestele studenților ori scrisorile deschise nu au avut niciun efect.
Aceștia cer respectarea legii educației, alocarea a 6 procente din Produsul Intern Brut, creșterea finanțării de bază a universităților până la valoarea ei din 2008, dar și a subvenției pentru cămin cu 30%.
De asemenea, tinerii vor burse sociale mai mari, precum și investiții în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora.
În Capitală, traseul studenţilor include principalele facultăţi.
Astfel, aceştia vor pleca în marş pe traseul Belvedere - Regie – Grozăvesti - Facultatea de Filosofie - Universitatea Naţională de Educaţie Fizică și Sport - Facultatea de Drept - Complexul studențesc Mihail Kogălniceanu - Facultatea de Sociologie și asistență socială - Piața Universității.
Din piață, participanţii la protest vor porni, la ora 14.00, spre Ministerul Educaţiei pentru a ajunge în cele din urmă în faţa Guvernului.
La malul marii, cei 1.000 de studenți vor pleca din fața Universității Maritime, vor trece prin centrul Constanței și se vor opri pe platoul din fața Prefecturii. Acolo li se vor alătura peste o sută de elevi și cadre didactice.
Mobilizare generală în campusurile studenţeşti din toată ţara
Mii de studenţi s-au pregătit pentru cel mai mare miting de până acum. S-au pus la punct strategii şi sloganuri pentru protestul de astăzi.
„Ne-am grupat pe celule de lucru de mers în cămin, cine ce face cu bannerele, ce bannere avem, sloganurile plus o să fie un workshop de portavoce pentru că avem şi pe partea aceasta”, a spus Sânziana Mardale, reprezentant ANOSR.
Şi la Timişoara studenţii îşi vor cere drepturile în stradă.
„Cea mai mare problemă a studenților, în general, sunt bursele sociale”, a spus unul dintre studenții bănățeni.
„Dacă vom fi mulți într-adevăr, un număr semnificativ, mii de studenți în fiecare centru, atunci categoric cred că Guvernul va răspunde cererilor noastre, măcar parțial sau ne va chema la negocieri și vom avea discuții pe această temă”, a declarat Vlad Cherecheș preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT).
Cursurile se vor suspenda, iar studenţii vor picheta sediul primăriei şi pe cel al prefecturii.
La mitingul de Iaşi sunt aşteptaţi să participe câteva sute de studenţi. Ca să se facă mai bine auziţi, studenţii şi-au confecţionat şi vuvuzele.
„Noi trebuie să dăm un semnal de alarmă pentru că educaţia trebuie să aibă o finanţare cât de cât mare pentru că vedeţi, studenţii pleacă din ţară”, a spus unul dintre studenți.
„Avem nevoie în principiu pentru laboratoare mai moderne, aparatură nouă. Avem nevoie de burse mai mari pentru ca studenţii să se descurce cu banii”, a adăugat Lorin Sandu, vicepreşedinte Liga Studenţilor Electrotehnişti.
Tinerii vor înainta către Guvern şi un memoriu în care vor justifica de ce este nevoie de un buget mai mare pentru educaţie.
- Etichete:
- bucuresti
- proteste
- educatie
- student
- proteste studenti
- bugetul educatiei
- traseu mars studenti
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News