Bâlbe cu privire la deschiderea școlilor. Documentul cu reguli pus în dezbatere publică a fost retras

Data actualizării: Data publicării:
sala de clasa banci
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ce condiții trebuie să fie respectate din toamnă în școli? Un document postat pe site-ul Ministerului Sănătății a generat în ultimele ore dezbateri aprinse. Recomandările ministerului și Institutului de Sănătate Publică erau ca școala să înceapă cu cel mult 15 elevi în clase și cu ore de 30 de minute. Brusc, însă, documentul a fost retras miercuri dimineață.

Autoritățile au anunțat că documentul de lucru era vechi și nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală și, prin urmare, nu a fost aprobat.

Cât de vechi era documentul? În condițiile în care marți seară ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Digi24 că l-a pus în consultare și pentru Ministerul Educației.

„Am pus pentru consultare și pentru opinia publică, pentru Ministerul Educației niște reguli pentru la toamnă. Evoluția acesti veri ne va da și o serie de măsuri în toamnă. Vrem ca la 15 septembrie să se deschidă anul școlar în condiții cvasi-normale. Ține foarte mult de perioada de vară”, a spus Nelu Tătaru.

Ministerul Sănătății: INSP poate elabora un nou set de măsuri, în funcție de evoluția epidemiologică

Ministerul Sănătății a transmis miercuri dimineață o precizare cu privire la recomandările care vor fi aplicate la reluarea școlii, în toamnă.

„În prezent, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unitățile de învățământ la reluarea activității, în contextul epidemiologic al COVID-19. Pentru o perioadă a existat conturat în linii generale un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală. Ministerul Sănătății precizează că, în funcție de evoluția epidemiologică din lunile de vară, Institutul Național de Sănătate Publică poate elabora sau nu un set de măsuri care să fie aplicate în unitățile de învâțământ după reluarea activității educaționale”, se arată în comunicatul Ministerului.


Institutul Național de Sănătate Publică spune că programul școlilor trebuie organizat astfel încât să evite aglomerația. Orele de începere a programului trebuie să fie diferite pentru fiecare ciclu iar pauzele vor fi majorate la 15-20 de minute fiecare, pentru ca elevii să aibă timp să meargă la toaletă fără să stea prea aproape unul de altul.

În fiecare clasă vor fi cel mult 15 elevi iar fiecare dintre aceștia va avea un spațiu de siguranță de 4 metri pătrați. Același spațiu trebuie rezervat și profesorului.

Fiecare școală va avea o persoană care va coordona activitățile pentru prevenirea răspândirii virusului.

Copiii ar trebui să stea la școală cel mult 4 ore pe zi iar durata unui curs nu trebuie să depășească 30 de minute.

Elevii din ciclul primar vor trebui supravegheați în pauze ca să nu se apropie, îmbrățișeze sau să se atingă.

În fiecare instituție vor fi stabilite trasee de deplasare. Regula ar urma să se aplice inclusiv în curți.

Copiii vor fi distribuiți în clase la începutul anului școlar și nu vor mai putea fi mutați, în nicio împrejurare. Contactul între două grupuri astfel formate va fi evitat.

Nu va fi permisă funcționarea cluburilor școlare sau organizarea de activități, în timpul liber, la care să participe mai mult de 3 copii.

Orele de educație fizică trebuie să fie ultimele din program, pentru ca elevii să plece apoi acasă. La acestea pot fi jucate doar fotbal și baschet în aer liber.

Fotbalul se va juca la o singură poartă, cu echipe de cel mult 5 jucători. Cu excepția portarului, nimeni nu are voie să atingă mingea cu mâna, astfel că repunerile de la margine, de exemplu, se vor face cu piciorul. La baschet, copiii vor avea fiecare mingea proprie și vor arunca la coș pe rând.

 

Citește și Cum se vor desfășura orele de educație fizică la toamnă: fotbal la o singură poartă, fără ca elevii să atingă mingea cu mâna

 

(Redactor: George Costiță)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...