Promovarea Bacalaureatului la cinci licee tehnologice din Bucureşti, Sibiu, Braşov, Câmpulung Muscel şi Iaşi, mai simplă cu ajutorul voluntarilor
Data publicării:
Promovarea examenului de bacalaureat s-a dovedit a fi o sarcină grea pentru mulţi elevi din liceele tehnologice din România. Este motivul pentru care mai mulţi voluntari şi-au propus să le dea o mână de ajutor. De anul trecut, cinci licee din ţară au participat la proiectul educaţional lansat de Asociaţia Română pentru Coaching şi Asociaţia ROI.
Raul Roşca a învăţat la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu” din Iaşi, iar acum este student la Facultatea de Construcţii. În liceu avea medii mici şi nu se simţea motivat să înveţe. Pregătirea cu profesorii îndrumători l-a ajutat să înţeleagă însă ce îşi doreşte să facă în viaţă, iar de la o medie de puţin peste 6 în clasa a IX-a, a ajuns la aproape 9 în anul terminal.
Ce au avut în minte iniţiatorii proiectului: mai mult timp petrecut cu elevii şi soluţii de învăţare potrivite pentru fiecare elev în parte. În cazul acestor licee, de obicei, copiii vin cu lipsuri mari încă din şcoala generală, arată Simona David Crisbăşanu, coordonator al proiectului.
Proiectul a pornit anul trecut în cinci licee cu profil tehnologic din Bucureşti, Sibiu, Braşov, Câmpulung Muscel şi Iaşi, unde rata de promovare era sub 20%. La Colegiul Tehnic de Transporturi din Braşov, promovabilitatea la bacalaureat a crescut vizibil după implementarea programului: de la 14%, la 60% în promoţia 2013.
Voluntarii vor să extindă proiectul la zece licee în acest an şcolar.
În 2013, doar 34,30% dintre absolvenţii liceelor tehnologice au reuşit să ia notă de trecere la bacalaureat.