Promisiuni neonorate. Ministerul Educaţiei a abandonat proiectul campusurilor şcolare, început acum 7 ani

Data publicării:
scoala

În 2006, Mihail Hărdău a prezentat guvernului un plan de construcţie a 84 de Şcoli de Arte şi Meserii şi a 84 de campusuri şcolare. Proiectul s-a dus pe apa sâmbetei. Culmea însă, el apare în continuare pe site-ul Ministerului Educaţiei ca fiind în derulare. Programul de campusuri şcolare trebuia să le asigure elevilor condiţii de studiu la standarde europene. Pe parcurs însă lucrurile s-au schimbat. Unităţile de învăţământ care au accesat acest program au rămas doar cu proiectele pe hârtie.

Preţul unui campus complet nou se ridică la trei - patru milioane euro, iar timpul de execuţie este de aproximativ doi ani. Calcule estimative arată că în total ar fi nevoie de vreo 260 de milioane de euro. În 2007 s-au dat cam 500.000 de euro, după care Emil Boc a întrerupt programul.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, aproximativ 200.000 de elevi ar fi trebuit să beneficieze de acest proiect. Dintr-o estimare a propunerilor prezentate de inspectoratele şcolare a rezultat un necesar de 458 campusuri, din care 365 unităţi şcolare existente, care prin modernizare şi dezvoltare pot deveni campusuri, 30 clădiri de învăţământ care au constituit obiectul unor cereri de retrocedare şi ale căror spaţii necesită refaceri şi 63 de campusuri noi.

Şantierele au fost abandonate

Au fost şi cazuri în care multe şcoli au fost dărâmate, lucrările au început, iar apoi şantierul a fost abandonat pentru că nu au mai existat fonduri. Aşa s-a întâmplat şi cu o şcoală generală din Bacău. În locul unui campus modern, acolo tronează buruienile pentru că nimeni nu mai mişcă o cărămidă. De suferit au suferit tot elevii şi profesorii, care s-au văzut nevoiţi să se înghesuie în sălile de clasă ale unui liceu.

În curtea Şcolii Generale din Podu Turcului, judeţul Bacău, abia poţi înainta din cauza buruienilor înalte de câţiva metri. Iarba nu a mai fost cosită de ani buni, iar clădirea unde astăzi ar fi trebuit să înveţe sute de elevi se degradează de la o zi la alta.

În urmă cu cinci ani, această şcoală a intrat în programul „Campusuri şcolare”, iniţiat de Ministerul Educaţiei, prin care unitatea de învăţământ ar fi trebuit să fie modernizată. Vechea şcoală a fost dărâmată aproape în totalitate, iar constructorul s-a apucat de treabă. 12 luni s-a lucrat intens, dar când banii de la guvern au încetat să mai vină, lucrările au fost sistate.

„Investiţia a fost mare, de 160 de miliarde de lei. Era un campus şcolar mare, clădirile au fost demolate. Finanţare nu mai există. Investiţia s-a sistat în 2009 şi de atunci nu s-a mai lucrat absolut nimic”, spune viceprimarul din Podu Turcului, Ionel Purcel.

Programul elevilor a fost dat peste cap

Cei aproape 500 de elevi care învăţau în vechea şcoală au fost mutaţi în liceu. Ca să încapă toţi copiii, conducerea şcolii a transformat camerele de internat în săli de clasă.

Orele şi pauzele au fost scurtate. Cei mici învaţă dimineaţa, împreună cu elevii de liceu, iar cei din clasele V - VIII învaţă după-amiaza.

Dacă ar fi să ne luăm după proiect, lucrările trebuiau finalizate de acum trei ani. Cu toate acestea, constructorul a încasat aproape patru milioane de lei. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu aceşti bani nu se, pentru că directorul firmei de construcţie este de negăsit, iar expertul care s-a ocupat de proiect nu a dorit să ofere vreo informaţie.

Pentru a termina măcar sălile de clasă, autoritatea locală ar avea nevoie de cel puţin două milioane de lei, însă nu are aceşti bani. Iar de ajutor din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean nici nu poate fi vorba.

„Nu avem nicio pârghie de a interveni asupra acestor situaţii. În schimb, din discuţiile pe care le-am avut cu autorităţile locale, acestea încearcă să găsească o nouă formă de finanţare pentru a finaliza aceste obiective”, explică inspectorul şcolar Ioan Balcan.

Alte patru unităţi de învăţământ din judeţul Bacău au fost incluse în acest program şi toate au avut aceeaşi soartă. Lucrările de modernizare au început, dar nu au fost finalizate.

Lucrări neterminate, bani încasați 

Lucrările ar fi trebuit terminate acum trei ani. Constructorul a încasat aproape patru milioane de lei. Directorul firmei de construcţii care s-a ocupat de lucrări n-a fost de găsit pentru o reacţie. Iar expertul care s-a ocupat de proiect a refuzat să comenteze.

Discutie reporter - expert firma de construcție:

„- Vrem doar câteva informaţii legate de lucrare.

- Nu vă pot da informaţii de niciun fel. Nu sunt abilitată să vă dau dumneavoastră informaţii.”

Ca să termine reparaţiile măcar la sălile de clasă, autorităţile locale ar avea nevoie de cel puţin două milioane de lei.

La Nădlac, copiii învață în clădiri închiriate

Situaţia nu este mai bună nici la Nădlac. În loc de şcoală, de aproape cinci ani, şi aici nu e decât un şantier. După șase luni de la începerea lucrărilor, proiectul a fost oprit.

O investiție de 8,5 milioane de euro trebuia să ofere o școală nouă și modernă pentru 1.500 de elevi. La fel fel ca și înainte de demararea construcției, Primăria Nădlac plătește astăzi 5% din bugetul local chirie pentru școlile din oraș iar campusul plănuit stă la stadiul de fundație.

Clădirile în care se ţin cursurile aparţin cultelor religioase. Astfel că autorităţile locale nu pot face reparaţii capitale imobilelor, ci doar lucrări de întreţinere. Oricum spaţiile de predare improvizate sunt insuficiente.

Acum ar mai fi nevoie de aproape 25 de milioane de lei pentru terminarea campusului, sau, în cel mai bun caz, de 8,5 milioane de lei pentru ca elevii să poată învăţa acolo. Numai că Primăria Nădlac nu a mai primit un răspuns de la Ministerul Educației de câţiva ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...