Parlamentarii susţin că profesorii nu au aceeaşi energie pentru predat, după ce au împlinit 25 de ani la catedră. Şi, dacă ar avea mai puţine ore la clasă, ar fi mai eficienţi, spun aleşii.
Liviu Pop, senator PSD, iniţiatorul legii: „Această prevedere exista în Legea Educaţiei Naţionale înainte de 2011. În al doilea rând, este o recomandare a Uniunii Europene. Orice profesor care are cele două condiţii: minimum 25 de ani vechime şi gradul I didactic să beneficieze de reducerea normei la 16 ore şi orice oră face peste să fie plătit cu ora”.
Dascălii spun că aşteptau demult această măsură.
Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ: „După 25 de ani de muncă un cadru didactic să poată să facă şi altceva, pentru că apare acea plafonare şi acea oboseală. Să pregătească copiii performanţi, fie să se ocupe de elevii care au probleme cu învăţătura, rămân în urmă, să se ocupe de profesorii tineri”.
Şi Ministerul Educaţiei ar susţine proiectul de lege. Numai că deocamdată, nu sunt bani la buget.
Monica Anisie, secretar pe stat în Ministerul Educaţiei: „Ministerul Educaţiei din punct de vedere al necesităţii, am putea să spunem că susţine o astfel de iniţiativă legislativă. Acum sunt o portavoce a colegilor mei. Însă trebuie să luăm în calcul întotdeauna şi încadrarea în bugetul alocat educaţiei”.
Iniţiativa legislativă a fost depusă la Camera Deputaţilor, iar Senatul este for decizional. Legea va intra î dezbaterea Parlamentului din septembrie, când aleşii se întorc din vacanţă.