Prezenţa la şcoală a elevilor, în timpul vacanţei, ar urma să fie facultativă. Iniţiatorii spun că legea se adresează mai cu seamă părinţilor care nu au cu cine să îşi lase copiii. Legea nu prevede însă explicit, dacă profesorii vor fi obligaţi sau nu, să organizeze şi să participe la activităţile recreative.
Cristian Mihai, senator PNL, iniţiator al legii : "Pe perioada vacanţei, nu înseamană că şi profesorii au vacanţă pe perioada respectivă. Şi atunci, decât să se transforme perioada de vacanţă a elevilor într-o perioadă de inactivitate a cadrelor didactice, să se transforme într-o odihnă activă şi să fie la dispoziţia copiilor.”
Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Sindicale „Alma Mater”: „Nu ştiu dacă legea va permite să se creeze şcoli de vară în fiecare şcoală. Poate şcoala respectivă chiar nu are personalul adecvat, poate nu are personalul cel mai priceput, poate nimeni nu vrea, că nu poţi să îl obligi pe om dacă nu vrea să vină din concediu să facă ore suplimentare, deşi e un avantaj pentru că ar mai lua nişte bani.”
Cheltuielile ar urma să fie suportate de către părinţi. Profesorii nu agreează însă ideea mai cu seamă că, spun ei, chiar dacă e vacanţă au destulă activitate. În plus, nu toate şcolile au logistica necesară pentru aşa ceva.
Dorin Zăpadă, director Şcoală Generală: „Şcoala ar trebui să aibă o dotare corespunzătoare pentru a oferi nişte activităţi specifice unei perioade de vară, de vacanţă: terenuri de joacă, terenuri de sport, sală de sport corespunzătoare, nu toate şcolile sunt în situaţia asta.”
Părerile parinţilor, bunicilor şi elevilor, sunt împărţite.
Părinte: „Mi se pare normal, pentru că copiii ăia ar fi supravegheaţi, ar putea să îşi mai facă şi lecţii şi să se joace.”
Bunică: „Este bună ideea dar este bine copilul să mai şi simtă că este vacanţă.”
Elevă: „Mai bine decât să stai acasă pe telefon, să faci ceva creativ, dar mai bine nu şcoală, clase că tocmai am scăpat şi noi şi vrem să facem ceva diferit.”
Legea urmează să intre în dezbaterea Senatului în luna februarie, după începutul sesiunii parlamentare.