Lupta lui Emil Moise cu sistemul a pornit în urmă cu şase ani, atunci când fiica lui, elevă în clasa a IX-a, i-a spus că nu mai vrea să participe la ora de religie. Pentru a renunţa însă, unul dintre părinţi trebuia să meargă la şcoală şi să depună o cerere. Lucru pe care tatăl a refuzat să-l facă.
„Eu am refuzat pentru că am considerat că nu este legitim să solicit eu să iasă la cerere, legitim ar fi fost să solicit eu să intre la ora de religie. Ori cum eu nu am solicitat să intre la ora de religie, am considerat că este abuziv să fiu obligat să depun o cerere”, a spus Emil Moise, profesor.
A urmat o lungă serie de procese, unde a demonstrat că Legea educaţiei nu poate fi aplicată deoarece contravine altor două legi. Era vorba despre Legea pentru combaterea discriminării şi Legea libertăţii religioase. În ambele situaţii, Emil Moise s-a prezentat singur în faţa judecătorilor de la Tribunalul Buzău.
„Statul român, prin Legea educaţiei, spunea că cei care vor să facă religia intră automat la ora de religie. Cei care nu vor să facă religia intră şi ei automat, ca şi ceilalţi, iar părinţiii care nu vor trebuie să facă o cerere să-i scoată. Păi asta era o discriminare, o inegalitate în tratament. De ce cineva care vrea să faca ceva nu trebuie să facă nimic, iar cineva care nu vrea nimic trebuie să facă ceva?”, a spus profesorul.
Emil Moise s-a adresat apoi şi Curţii Constituţionale, pentru a demonstra că articolul din Legea educaţiei este şi neconstituţional. În 2012, cererea i-a fost respinsă.
Profesorul Moise s-a întors la judecători, în 2014, cu o cerere reformulată, simplificată. Curtea i-a dat dreptate. Pe 14 noiembrie 2015, articolul care prevedea obligativitatea cererii de absenţă de la ora de religie a fost declarat neconstituiţonal.
„Judecătorii Curţii Constituţionale nu numai că mi-au dat dreptate, dar au revenit faţă de poziţia pe care au avut-o în 2012. Nu știu dacă mai e un caz în România când instanţa constituţională decide într-un fel acum, iar peste un an sau doi decide contrar în aceleaşi părţi”, a mai spus Emil Moise.
În urma deciziei Curţii Consituţionale, doar părinţii elevilor care vor să facă orele de religie trebuie sa facă solicitare, nu şi cei care nu doresc.
Profesorii de religie spun că, în urma victoriei profesorului Emil Moise, s-a îmbunătăţit modul de abordare la oră, iar toate manualele vor fi schimbate.
„Un limbaj mai cuminte - aş spune eu - vizează aceste noi manuale, un limbaj care să nu deranjeze pe nimeni sau sensibilităţile copilului. Să nu-i sperie, bănuiesc că nu s-au speriat ei de aşa ceva. Ei văd filme şi desene care ne sperie pe noi, părinții, şi pe ei nu-i sperie”, a spus Rober Roşioru, inspector de religie.
Când nu predă filosofie sau logică la Colegiul Agricol, profesorul Emil Moise este pasionat de muzica clasică, organizează expediţii montane, aleargă la maratoane joacă tenis de câmp şi se luptă cu statul.