Cristina Tunegaru, profesoara de limbă română care a avut mai multe declaraţii critice la adresa sistemului de învăţământ, dar şi a amestecului Primăriei Bucureşti în activitatea şcolară, a lansat cu ocazia începerii anului școlar 2017-2018 un manual gratuit pentru elevii de clasa a V-a.
„În ultimele săptămâni am muncit mult și cu drag la un manual de limba română pentru clasa a V-a care respectă noua programă. Vreau să-l distribui gratuit tuturor copiilor și profesorilor, pentru că nu știm când și dacă problema manualelor va fi rezolvată. Am atașat mai jos un manuscris al manualului. Îl puteți folosi ca atare și vă rog să îmi trimiteți toate recomandările, sugestiile, corecturile necesare. Mi-ar fi foarte util și un pic de sprijin pe partea grafică. Rezultatul final va fi un manual gratuit, sub licență deschisă”, a anunțat Critina Tunegaru.
Puteți descărca manualul de clasa a V-a de aici.
Elevii de clasa a V-a vor începe şcoala fără manuale, din cauza contestaţiilor depuse de edituri.
În schimb, Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat un compendiu introductiv pentru clasa a V-a, care cuprinde curricula şcolară la materiile ale căror manuale au fost contestate, precum Limba română, Limba modernă 1 şi 2, Istorie, Geografie, Educaţie plastică, Muzică, Educaţie tehnologică şi consiliere, urmând ca acesta să fie folosit în primele opt săptămâni ale anului şcolar.
Liviu Pop a declarat că acest compendiu va ajunge în fiecare unitate şcolară unde sunt clase a V-a, iar tipărirea şi livrarea acestui ghid au costat 732.000 de lei. Compendiul introductiv pentru gimnaziu - clasa a V-a se găseşte şi în format electronic, pe site-ul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.
Ieri, Klaus Iohannis, fost profesor de de Fizică, l-a criticat pe ministrul Educației din acest motiv. Preşedintele a criticat și modul în care Guvernul gestionează situaţia din educaţie, amintind reintroducere unor metode „demult apuse”, precum manualul unic, şi a atras atenţia asupra celor mai grave probleme cu care, în opinia sa, se confruntă sistemul de învăţământ românesc: numărul tot mai mare al analfabeţilor funcţional care ies pe porţile şcolilor şi rata mare a abandonului şcolar, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
Cazul Cristinei Tunegaru a devenit cunoscut anul trecut. Pavel Năstase, ministru al Educației la acea vreme, a delarat că imediat după apariţia în presă a cazului profesoarei de limba română care a acuzat că va fi înlocuită de un alt cadru didactic fără inspecţie şi în absenţa unei consultări cu elevii săi şi cu părinţii acestora, a cerut Inspectoratului Şcolar să trimită un comunicat de presă în care să explice situaţia. În plus, conform ministrului, MEN nu poate modifica metodologia ori de câte ori un profesor este nemulţumit, iar profesoara nu este dată afară, ci postul a fost ocupat în etapa de pretransfer, cadrul didactic putând merge la altă şcoală.