Începerea anului a arătat şi diferenţele evidente dintre elevi, în funcţie de locul în care învaţă aceştia. Dacă în centrul Capitalei, şcolarii au făcut parada modei la prima întâlnire de după vacanţă, la periferie - copiii au purtat din nou hainele care le mai vin - din anul precedent.
La prima oră a dimineţii strada Jean Monnet, situată în cartierul Primăverii, arata ca un showroom cu maşini scumpe. Unul câte unul, copiii coboară din autoturisme şi intră în curtea şcolii.
În acelaşi timp, la 11 kilometri distanţă îşi deschide poarta şi Scoala Generală Petrache Poenaru, afltă la marginea oraşului. Aici elevi vin cu autobuze RATB sau fac slalom printre maşini pe şosea. Intră în clădirea şcolii care stă să cadă.
„Asta nu e şcoală. Faţadă nu e, uitaţi-vă şi dumneavoastră cum arată şcoala”, spune mama unui elev.
Pentru părinţi prima zi de şcoală înseamnă înainte de toate un efort financiar considerabil.
Unii copii au avut norocul să primească haine noi, alţii însă s-au îmbrăcat cu ce au avut.
„500, 600....Două schimburi de haine şi caietele care se cer. Destul de mult, la salariile care sunt dar ce să facem, asta e”, afirmă mama unui elev al Școlii Generale Petrache Poenaru.
La Jean Monnet, bugetul pentru educaţia copilului pare să nu aibă vreo limită.
„Copilul are nevoie de detoate şi atunci i-am oferit tot ce a vrut el. Deci nu ţineţi cont neapărat dacă e ceva mai scump sau...Nu, când e vorba de copil, nu”, afirmă mama unui elev Jean Monnet.
„Ei, asta nu se spune, cât se cheltuie pe haine cât nu se cheltuie”, spune o elevă Jean Monnet.
Acest elev în schimb spune fără reţinere cât a cheltuit pe hainele pentru prima zi de şcoală: o mie de euro. Bani de la părinţi, evident.