Președintele Traian Băsescu susține că parlamentarii care sunt şi cadre universitare vor să desfiinţeze învăţământul pofesional ca să nu rămână fără studenți la universitățile unde predau. Şeful statului consideră că şcolile profesionale sunt o soluţie pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor.
În opinia preşedintelui, clasa politică este vinovată de distrugerea şcolilor profesionale, care ar fi dat tinerilor şansa să înveţe o meserie.
„Mi-ar place să vedem cât mai mulţi tineri de clasa a X-a care optează pentru învăţământul profesional”, a spus miercuri președintele.
„Ştiu că acest concept intră în coliziune cu interesele universitarilor parlamentari (...) Se manifestă tendinţa de a desfiinţa acest învăţământ profesional pentru că multele universităţi inventate peste tot pe curprinsul țării trebuie să aibă materie primă plătitoare”, a adăugat Traian Băsescu.
În Parlament sunt zeci de senatori şi deputaţi care predau în universităţi de stat şi private. Numai în cele două comisii pentru învăţământ sunt 13 aleşi care predau studenților, activitate care le mărește considerabil veniturile.
Din cei 11 membrii ai Comisiei pentru învăţământ din Senat, şase deţin o funcţie în cadrul unei Universităţi. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este cadru didactic la Universitatea Politehnică Bucureşti, profesie din care a câştigat anul trecut de două ori mai mult decât din munca de la Parlament. Venit dublu din cariera didactică universitară a avut şi senatorul Marian Burlea. Senatorul PDL Dumitru Oprea a câştigat de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi aproape 130 de mii de lei, în timp ce funcţia din Parlament i-a adus un venit anual de doar 54 de mii de lei. Social-democratul Cristian Dumitrescu este profesor la Universitatea creştină „Dimitrie Cantemir", de unde a primit peste 86 de mii de lei.
De la aceeaşi universitate a încasat anul trecut 26 de mii de lei şi senatorul Cătălin Croitoru. Senatorul Daniel Barbu este profesor la Universitatea București, de unde a încasat peste 75 de mii de lei.
Aceeaşi situaţie şi la Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor. Dintre cei 29 de membri ai comisiei, 7 deţin funcţia de profesor universitar. Dintre aceştia, cel mai mult a câtigat Petru Andea în calitate de decan la Universitatea Politehnică din Timişoara. Potrivit declaraţiei de avere, el a încasat 117 mii de lei.