Premieră în România: studenţii Facultăţii de Psihologie din Cluj-Napoca pot veni la cursurile de terapie cu animale alături de prietenii necuvântători. Conducerea Universităţii Babeş-Boyai a acceptat cererea profesorilor, care cred că prezenţa animalelor îi face pe studenţi mai atenţi.
Maya, Bailey şi Loki, alături de motanul Tomi le-au ţinut companie studenţilor din Cluj la ultimul curs de psihologia animalelor. Tinerii sunt liberi să vină la această materie cu prietenii patrupezi. Miruna Niste vine de fiecare dată însoţită de Maya, un mops de numai cinci luni, care mai mult moţăie.
„Sunt mai liniştită că nu trebuie să stea acasă singură până vin şi că a învăţat foarte mult să interacţioneze cu căţeii aici, că ne-a fost destul de greu până acum, ne era frică de ei. E altfel când ai ceva aşa drag lângă tine”, spune Miruna Niste.
Vedeta cursurilor din acest an este însă motanul Tomi, care sare de pe un birou pe altul după bunul plac.
„Este un motănel găsit pe stradă, ce mi-a plăcut la el e că a venit între patru, cinci căţei, fără frică, era foarte mic şi am zis că ar fi foarte bine să îl foloesc şi la terapia asistată de animale. Aici la curs interacţionează cu studenţii, stă la mângâiat”, spune Ana-Maria Băsceanu, psiholog.
Profesorii spun că din momentul în care şi-au putut aduce la cursuri prietenii patrupezi, studenţii sunt mai atenţi, iar gradul de participare a crescut.
„Din cât ştiu, la alte facultăţi de psihologie din ţară nu există. Studenţii sunt mult mai participativi, implicaţi. Aproape toate punctajele sunt maxime. Şi a crescut foarte mult numărul studenţilor interesaţi de acest curs. Acum câţiva ani poate că eram undeva la 65% din totalul studenţilor dintr-un an, acum suntem aproape de 90%”, spune conv. univ. dr. Alina Rusu, profesor la Facultatea de Psihologie UBB.
„E permis accesul cu condiţia ca animalele să fie vaccinate, deparazitate, să nu producă probleme.
E o universitate prietenoasă cu natura”, spune Laura Irimieş, purtător de cuvânt UBB.
Profesorii de la Facultatea de Psihologie a Universităţii Babeş-Bolyai sunt implicaţi de ani buni în promovarea terapiei asistată de animale, mai ales pentru copiii care suferă de autism şi pentru cazurile de depresie la adulţi.