Un neurolog explică de ce nu-ți poți scoate cântecul “acela” din cap

Data publicării:
Ascultând muzică
Cum scapi de melodia care nu mai vrea să-ți iasă din creier? Foto: Profimedia

Vi s-a întâmplat vreodată ca un cântec să vă rămână blocat în cap pentru o perioadă lungă de timp? Un „vierme de ureche” își face loc în conștiința ta sub forma unui cântec - sau, mai probabil, a unui vers sau două - fără niciun plan de ieșire, lăsându-te să asculți aceleași câteva măsuri în buclă până âți vine să te urci pe pereți.

Nu dăm exemple, pentru că exact așa ceva poate declanșa o nouă criză.

Pentru a lămuri problema, Prevention a consultat un neurolog, Steven Gordon, Doctor în Medicină la UC Health și profesor asistent la University of Cincinnati College of Medicine.

Ce este, mai exact, un “vierme de ureche”?

Un vierme de ureche apare atunci când aveți „incapacitatea de a “alunga” un cântec și de a-l împiedica să se repete” în cap, explică Dr. Steven Gordon. Acestea sunt fragmente de muzică, de obicei între 15 și 30 de secunde, spune el, auzite intern în mod repetat. Modul în care acestea funcționează are mai multe niveluri: din punct de vedere neurologic, ele sunt strâns legate de memorie, inputul auditiv fiind o modalitate fiabilă de a ține minte lucrurile. Din punct de vedere psihologic, viermele de ureche este o „mâncărime” cognitivă la care creierul răspunde automat, rezultând o buclă vicioasă.

Pe cât de ciudat este fenomenul, vestea bună este că viermii din urechi sunt absolut normali. Se pare că apar o dată pe săptămână sau mai des la mulți adulți sănătoși, spune Dr. Gordon, și, conform cercetărilor, până la 98% din populația occidentală le-a experimentat.

Care sunt cauzele viermilor de urechi?

Deși par să apară din senin, “earworms” sunt aproape întotdeauna legate de o amintire declanșată în subconștient de emoții, de o asociere sau de auzul unei melodii, explică Dr. Gordon. Și se teoretizează că anumite melodii sunt mai captivante decât altele, ceea ce le face mai susceptibile de a se infiltra. Aceste melodii „în căutare de atenție”, așa cum le numește Dr. Gordon, sunt de obicei în ritm alert, cu intervale strâns distanțate, note lungi și contururi melodice comune, spune el, ceea ce le ajută să preia mai ușor bucla fonologică a creierului, o funcție a memoriei de lucru care stochează temporar informații verbale și auditive.

Dr. Gordon spune că, dacă sunteți predispus să visați cu ochii deschiși sau să aveți o minte rătăcitoare, s-ar putea să fiți mai predispus la viermi de urechi. Unele cercetări arată că și muzicienii sunt mai predispuși să le aibă, adaugă el, iar în unele cazuri, acestea sunt legate de anxietate și de tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC).


Cum să scapi de un vierme auditiv

Probabil ați auzit că ascultarea melodiei care v-a rămas în cap este cea care o scoate afară, dar unele cercetări spun altceva - că, astfel, cu cât ascultați mai mult, cu atât viermele din urechi devine mai puternic. Cu toate acestea, Dr. Gordon spune că ascultarea viermilor din urechi poate funcționa în continuare pentru unii oameni, iar dacă nu funcționează, recomandă să mestecați gumă, să ascultați un talk show la radio sau să faceți un puzzle pentru a vă ocupa mintea.

Acestea fiind spuse, el notează că nu există studii care să confirme că aceste tehnici vor funcționa în mod absolut.

În cazul în care viermii din urechi sunt legați de TOC, el spune că medicamentele destinate acestei afecțiuni mintale pot minimiza efectele.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale