Poate fi un elev recalcitrant integrat cu orice preţ? Ce nu ştiaţi despre situaţia de la şcoala din Piteşti
Situaţie dificilă la Şcoala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” de la Piteşti, unde copiii şi părinţii au fost împărţiţi în două tabere. O ruptură care, mai apoi, s-a propagat în toată ţara. Unii spun ca elevul recalcitrant ar trebui integrat cu orice preţ, nu exclus. Alţii spun că un elev care perturbă, oră de oră, procesul de învăţare al tuturor colegilor săi ar trebui supravegheat şi ajutat de specialişti. Că şcoala ar trebui să se implice în darea lui pe brazdă.
Românii sunt ori într-o categorie, ori în cealaltă şi nu mai vede nimeni pădurea din cauza copacilor. De fapt, şi unii şi alţii au dreptate. 29 de copii nu ar trebui niciodată să fie împotriva unui copil. Dar nici invers. Nu poţi să pui în balanţă 29 de destine cu unul. Toţi copiii merită să înveţe. Toţi merită o şansă în funcţie de posibilităţile şi dorinţa de a învăţa, nu în funcţie de incompetenţa sau indiferenţa şcolii. Pentru că despre asta este vorba. Despre o şcoală care a tolerat o situatie pe care trebuia sa o rezolve de mult, cu tact, cu calm si cu multă ştiinţă.
Iuliana Pârvu, preşedintele Comitetului de părinţi, Şcoala "IL Caragiale" Piteşti, a explicat la Digi24 cum a început această situaţie: „La începutul semestrului al II-lea al anului trecut şcolar, a fost transferat la noi în clasă din clasa paralelă, ca alternativă de integrare. Au fost primiţi cu braţele deschise întreaga familie. Ne-am cunoscut, ne-am oferit să acordăm tot sprijinul familie. A părut ok la început, au promis că vor sta cu el la ore, aşa cum s-au angajat în scris. Câtă vreme au stat, lucrurile au fost ok, dar a venit un moment când nu au mai făcut asta şi atunci au început problemele. Au început violenţele verbale, fizice. Ce am făcut noi? Ne-am întâlnit toţi. Le-am explicat şi i-am rugat să discute cu el, poate să meargă la un psiholog.
Şi atunci, şi acum, nu au spus niciodată că acest copil are ADHD. Nu are niciun document de acest fel la şcoală, la dirigintă, niciunde. Are un singur certificat de orientare profesională pe probleme somatice. I-am rugat să spună dacă are altă problemă, ca să ştim să învăţăm copiii cum să reacţioneze”.
În acest context, Iuliana Pârvu a adăugat că în clasă, încă din clasa I, este o fetiţă cu ADHD, cu dosar complet la şcoală.
Ea a povestit cât de tensionată era situaţia în momentul în care părinţii copilului nu au mai venit la şcoală şi nu au mai comunicat cu ceilalţi părinţi:
„Conducerea i-a rugat să vină la şcoală, să stea cu el, să meargă la un specialist care să afle de unde vine aceatsă agresivit ieşită din comun. Nu s-a întâmplat nimic. Lucrurile au luat-o şi mai rău razna. Ne-am adresat ISJ, Direcţiei de Protecţie a Copilului. La sfârşitul lunii iunie a avut loc o şedinţă cu inspectorii şi protecţia copilului. Protecţia l-a inclus într-un program de consiliere de 3 luni, iar părinţii au fost trimişi la training.
La începutul anului şcolar, violenţa era şi mai mare. De această dată, ameninţările erau cu moartea, lovirile şi mai puternice. Aceste ameninţări sunt tot timpul, în pauză, ore. Copiii sunt terorizaţi”.
Preşedintele comitetului de părinţi a afirmat că, deşi o comisie de inspectoratului decisese ca minorul să stea la şcoală doar trei ore, supravegheat, el a fost lăsat până la ora 14.00, program normal.
„Acest elev a fost observat de psihologul şcolii la orele de dirigenţie, în pauze, pentru că părinţii au refuzat consilierea psihologică a consilierului şcolii”, a spus Iuliana Pârvu, care a adăugat că şi ceilalţi copii au fost asistaţi de psihologul şcolii care le-a explicat cum să reacţioneze.
„În situaţia în care a încercat să strângă de gât o fetiţă, l-au luat de pe fetiţa respectivă. Pentru că aşa i-am învăţat. E un copil care suferă, trebuie înţeles. Violenţa nu e o soluţie. Copilul are nevoie de ajutor. Ca să poată fi integrat oriunde. Părinţii vor trebui să recunoască că are nevoie de ajutor, ca să-şi poată controla aceste ieşiri extrem de violente”, a afirmat Iuliana Pârvu, la Digi24.
La rândul său, Dumitru Tudosoiu, inspectorul şcolar general al ISJ Argeş, a declarat la Digi24 că, iniţial, n-a fost o problemă, ci un aranjament firesc pentru binele copiilor şi al copilului implicat:
„Să accepte cu multă compasiune şi cu grijă prezenţa copilului în şcoală. Cadrele care predau la acea clasa să înţeleagă situaţia în care se afla copilul şi să-l trateze pe principiul tratării diferenţiate cu mai multă grijă, şi poate eventual să-i accepte din ieşiri, temperate de psihiatru, de prezenţa iniţială a părinţilor. Iniţial, în clasa a VI-a au venit şi părinţii, după care nu l-au mai însoţit”.
Dumitru Tudosoiu a adăugat că acest copil a fost monitorizat privind integrarea sa în şcoală, nu cu privire la calitatea informaţiilor dobândite.
„Din ce am aflat dintr-o comisie întocmită de prefectul judeţului Argeş, medicul de fam, medicul curant, cu care copilul avea tratament neuropsihiatric iniţial şi era sub grija respectivă, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, un psihiatru cu care copilul, cel puţin din iunie, face şedinţe de psihoterapie, psihologul şcolii .... am aflat că s-a întrerupt tratamentul medicamentos, că părinţii n-au mai venit la şcoală la începutul acestul an şcolar, să-l însoţească în unica zi în care trebuia să vină, în rest completam noi, am aflat că părinţii au refuzat o reevaluare medicală, ca să vadă că starea de sănătate a evoluat”, a explicat situaţia actuală inspectorul şcolar general.
El a subliniat că protestul s-a stins la şcoală, că părinţii au acceptat reevaluarea recomandată de specialist şi vor merge săptămâna viitoare la un spital din Bucureşti, unde au programare la un neuropsihiatru.
„Vor face această reevaluare, iar în urma acestei reevaluări, vom vedea dacă orientarea şcolară va fi tot către învăţământul de masă şi, dacă va fi aşa, vom avea o mică problemă în a pune în practică acest certificat de orientare şcolară. Dacă nu va fi aşa, părinţii au acceptat invitaţia noastră de a-i susţine ca acel copil să meargă către învăţământul special sau la domiciliu”, a adăugat Dumitru Tudosoiu.
Citiţi şi:
S-a ajuns la o soluție de compromis în cazul elevului cu ADHD
Copiii şi părinţii din Piteşti nu renunţă la protest
Cum trebuie să ne comportăm cu copiii cu ADHD
Protest la școala din Pitești. Ce spun părinții copilului cu ADHD
Zeci de elevi din Pitești refuză să intre la ore
- Etichete:
- copii
- parinti
- elevi
- protest pitesti
- scoala pitesti protest
- elev problema scoala pitesti
- inspectorat scoalr arges
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News