Inițiatorii legii spun că lipsa uniformei duce la diferențe între elevi.
„În şcolile noastre, în liceele noastre nu mai deosebeşti cine e cadru didactic, cine este elevul. Şi între elevi se creează multe discrepanţe pentru că unii au posibilităţi materiale şi pot să vină îmbrăcați în ţinute frumoase, iar alţii nu”, susține Emil Niţă, deputat PSD.
Ideea este salutată de asociațiile de părinți.
„Un aspect pozitiv este că și accesul în școală va fi controlat. Singura obiecție e că fiecare școală trebuie să-și adopte uniforma proprie. Copilul ar trebui să poarte cu mândrie uniforma școlii și poate așa conștientizează mai bine care e rolul său în şcoală. Cred că e de bun augur”, consideră Mihaela Gună, președintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinți.
Sindicaliștii din învățământ spun însă că altele sunt prioritățile sistemului de educație și că părinţii și profesorii pot cere si acum introducerea uniformelor într-o școală.
„Schimbări din acestea punctuale, iniţiative din acestea punctuale nu vor conduce în niciun caz la creşterea calităţii actului educaţional şi la îmbunătăţirea performanţelor sistemului de învăţământ românesc”, declară Marian Nistor, preşedintele FSE Spiru Haret.
Printre elevi, părerile sunt împărțite.
„Mi se pare neconfortabil. Pantalonii noștri sunt cam strânși”, spune un elev.
„Așa se pot reprezenta școlile. Mi se pare o idee bună”, adaugă un alt elev.
În acest an la Camera Deputaţilor a mai existat o iniţiativă care avea aceleaşi prevederi. Iniţiatori acelei propuneri au fost parlamentari ai opoziţiei, iar proiectul a fost respins în luna aprilie.