Părinții din toată țara sunt cu ochii pe negocierile de duminică dintre Guvern și sindicatele din Educație. Oamenii vor să știe dacă vor fi nevoiți să lipsească de la serviciu ca să țină copiii acasă, în caz de grevă a profesorilor.
Milioane de români vor fi afectați de greva profesorilor, anunțată pentru luni. Anunțată din scurt, părinții nu știu ce să facă, mai ales că sindicaliștii le recomandă chiar să îi țină pe copii acasă. Criza din educație a blocat și negocierile din Coaliție. Marcel Ciolacu a cerut suspendarea discuțiilor pe portofolii, până când se rezolvă problemele profesorilor. În acest context, duminică la ora 14 Executivul va întinde masa negocierilor pentru sindicaliști.
Pe grupurile de părinți, curg mesajele de îngrijorare cu privire la ce se va întâmpla de luni, și asta pentru că situația diferă de la o unitate de învățământ la alta. În unele școli, niciun profesor nu va mai intra la ore.
Părinte: „Ne-au anunțat vineri că intră în grevă. Vor fi suspendate cursurile. Noi avem varianta de a lăsa copiii la after.”
Părinte: „Ne descurcăm, nu știu, o să ne ajute bunicii, probabil. În meseria mea nu prea pot să-mi iau liber.”
Doar mărirea salariilor îi poate întoarce pe dacăli din drum
În școlile în care profesorii nu participă la grevă, elevii au fost întrebați dacă vin sau nu la ore. Pentru disciplinele ai căror profesori nu protestează, cursurile vor fi grupate, în așa fel încât să se desfășoare consecutiv. La o altă școală, dirigintele clasei a transmis un orar pentru toată săptămâna viitoare, însă abia spre jumătatea săptămânii profesorii vor intra la clasă.
Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”: „Inspectorale vor comunica prin intermediul directorilor unităților de învățământ și diriginții de la clasă care e situația luni. Sunt comunicări care sunt pe WhatsApp,dar rugăm părinții în momentul în care primesc informații legate de modul în care se desfășoară greva, să nu forțeze, aducându-și copiii la școală.”
Doar mărirea salariilor îi mai poate întoarce pe dascăli din drum. Aceștia cer ca debutanții să pornească de la un salariu de peste 4.000 de lei, adică dublu față de cât au acum și, odată cu această majorare, toate celelalte salarii din sistem să crească în funcție de studii, vechime și grad didactic.
Editor : B.C.