Luna cadourilor vine cu o veste bună pentru toţi elevii din România - Ministrul Educaţiei a făcut public ordinul care stabileşte că timpul alocat acasă de copii, pentru teme, nu poate depăşi două ore. Totuşi, schimbarea ar putea rămâne la stadiul de teorie - documentul nu prevede şi sancţiuni, dacă prevederea nu e respectată.
Dacă tragem linie, vedem că un elev de gimnaziu alocă şcolii chiar şi 12 ore pe zi. Enorm, spune Ministrul Educaţiei, care consideră că opt ore - adică echivalentul unui program obişnuit de lucru - sunt suficiente.
Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei: „Suntem pe o cale greşită cu acest gen de a da încontinuu teme repetitive care nu fac altceva decât să le tocească nervii şi să-i îndepărteze de şcoală”.
De aceea, Mircea Dumitru a semnat un ordin de ministru care prevede că timpul alocat de elevi pentru teme nu poate depăşi două ore la gimnaziu şi liceu şi o oră la clasele primare. Dascălii nu împărtăşesc însă bucuria elevilor.
Învăţătoare: „E mai greu pentru clasa a treia şi a patra. E suficient o oră, dar mai trebuie să îşi pregătească şi lecţiile în sine, nu numai temele scrise”.
Adrian Enache, profesor de matematică: „La clasa a XII-a am patru ore de matematică pe săptămână, la matematică-informatică, unde proba de matematică e cea mai grea. Cum suplinesc eu şi elevii lipsa orelor de la clasă? Simplu, lucrând individual. Iar eu făcând meditaţii cu ei, neplătite”.
Sunt şi părinţi care cred că elevii ar trebui să aloce mai mult timp studiului acasă.
„Dacă vrei să evoluezi, din toate punctele de vedere este nevoie de lectura, de cel puţin o oră, şi apoi temele de la şcoală nu poţi să ştii dacă nu deschizi o carte”, spune un părinte.
Ministerul Educaţiei a mai încercat să reglementeze regimul temelor pentru acasă în 1999, dar ordinul de atunci n-a fost aplicat niciodată.
Prevederile ordinului ministrului
Ordinul prin care se reglementează câte ore ar trebui să lucreze elevii în afara şcolii prevede ca temele pentru acasă să fie pentru cel mult două ore, la toate disciplinele, astfel încât timpul alocat de copii activităţilor şcolare să fie de 5-8 ore, iar în vacanţa elevilor din ciclurile primar şi gimnazial sunt excluse temele.
De asemenea, tema va fi diferenţiată: obligatorie şi suplimentară, cea obligatorie fiind de nivel mediu şi pentru toţi elevii, iar cealaltă, individuală şi diferenţiată.
Ordinul prin care se reglementează câte ore ar trebui să lucreze elevii în afara şcolii pentru teme a fost semnat de ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, şi prezentat miercuri într-o conferinţă de presă.
Potrivit ordinului, la clasa pregătitoare nu se dau teme, la învăţământul primar timpul total alocat temei obligatorii va fi de maximum o oră, iar pentru celelalte niveluri de învăţământ va fi de maximum două ore, scrie News.ro.
Tema pentru acasă nu poate fi folosită ca un instrument de pedeapsă, în ordin fiind prevăzut că este interzis acest lucru. De asemenea, "în stabilirea temelor se va evita apariţia unor efecte negative", respectiv "pierderea interesului elevului faţă de învăţare (din cauza cantităţii, dificultăţii sau monotoniei temelor, etc), oboseală fizică şi emoţională, reducerea timpului liber destinat unor activităţi recreative (activităţi sportive, artistice, gospodăreşti, lectură), adâncirea diferenţelor dintre elevii performanţi si cei aflaţi în dificultate".
Ministrul Educaţiei a explicat, în conferinţa de presă, că prin acest ordin se doreşte să fie preîntâmpinate "abuzurile şcolii faţă de timpul liber al elevului".