Într-o postare pe Facebook, tânăra, cea fost până de curând președintele Consiliului Județean al Elevilor Sălaj, îi îndeamnă și pe alți colegi de-ai ei să se alăture acestei inițiative.
„Nu vreau să "ofer meditații pentru cei care au picat". Vreau să îi ajut să fie pregătiți pentru promovarea BAC-ului. M-ar bucura extrem de mult să mi se alăture și alți "fericiți", care au avut inspirația necesară să reușească săptămânile trecute, să îi putem motiva și pe ceilalți colegi de-ai noștri. Cred mult în "peer education". Aștept cu drag să fiu contactată și să ne apucăm de treabă!”, a scris Ligia Matei.
Ea a precizat, pentru Agerpres, că totul a pornit de la cunoștință de familie, care nu și-a luat Bacalaureatul, pentru ca mai apoi să constate că rezultatele înregistrate în județ în prima sesiune din acest an a examenului nu sunt foarte bune.
„Toată ideea a pornit de la un lucru destul de banal, venit din familie. Mama îmi povestea de o prietenă de familie, care a luat note foarte mari la Biologie și la Limba română și la Matematică a picat. A terminat și ea la specializarea Științele Naturii, ca și mine, și atunci m-am gândit că aș putea să o ajut. Nu a acceptat din prima, dar până la urmă a înțeles că nu e nimic rușinos în a-și oferi cineva sprijinul, în folosul tău, până la urmă. Și atunci, am avut curiozitatea să văd, la noi în județ, câți colegi au picat. Puțin dezamăgită de ce am văzut, am făcut acea postare, pentru că mi-am dat seama că noi, cei mulți, care am luat Bacalaureatul, putem să-i ajutăm într-o anumită măsură și pe ceilalți colegi ai noștri”, a spus Denisa Matei.
Tânăra crede că fără acest examen șansele de integrare pe piața muncii sunt mult mai reduse, bacalaureatul fiind important în stabilirea traseul profesional al tinerilor.
Inițiativa Denisei nu a rămas fără ecou. A primit o solicitare de sprijin venită din partea unui absolvent al unei promoții din anii precedenți, care a simțit pe pielea lui importanța diplomei în găsirea unui loc de muncă.
„Spre fericirea mea, am văzut că mi-au răspuns și alți colegi de-ai mei, de la alte specializări, că ar fi dispuși să ajute și patru absolvenți m-au contactat, până ieri, că au nevoie de ajutor. Unul dintre ei a terminat în 2012 și a picat examenul de la finalul clasei a XII-a, a făcut o școală postliceală și a spus că, din păcate, nu-l angajează nimeni, pentru că nu are Bacalaureatul. Vrea să se înscrie încă o dată și a fost așa, o bucurie super, super frumoasă ieri, să văd asta. Inclusiv un profesor de matematică a spus să vrea să ne ajute, tot în ideea de voluntar, pentru că unii nu-și permit să facă meditații pe bani”, a spus Denisa.
Fosta elevă a Colegiului Național Silvania a promovat examenul cu media 9,75, în primele 15 din județ, motiv pentru care crede că îi poate ajuta pe cei care au luat note mai slabe.
„Nu am luat 10 pe linie și nici nu am depus contestație; probabil puteam să muncesc mai mult sau aș putea recunoaște că Bac-ul nu ne poate valida pe toate planurile. Însă, îmi asum nota și vreau în același timp să îmi pot ajuta și colegii care nu au reușit să promoveze această sesiune. Cu siguranță nu le pot garanta un 10, dar sunt convinsă că îi pot ajuta într-o anumită măsură să se pregătească pentru evaluarea din toamnă, atât moral, cât și la 3 materii, la care m-am pregătit și eu”, spune ea.