Mai puţin de 500.000 de studenţi, inclusiv cei care urmează programe de master sau doctorat, au început cursurile. În 2007-2008 erau un milion. Iar ministrul Educaţiei crede că situaţia poate fi remediată.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, spune că „fiecare universitate este datoare să promoveze cât mai bine oferta educaţională, să facă eforturi pentru a asigura condiţii suficient de atractive studenţilor, nu numai la nivelul pregătirii didactice, dar şi la nivelul activităţii de cercetare şi la nivelul instrumentelor sociale de sprijin.”
Pe de altă parte, a crescut interesul studenţilor străini în România. La Politehnica Bucureşti, de exemplu, sunt cu 50% mai mulţi. Sizavan Afonso a venit aici din Angola. A avut un an la dispoziţie să înveţe limba română, iar acum este în anul I la Automatică şi Calculatoare: „Am ales România pentru că e o ţară care are oameni buni, o ţară foarte dezvoltată faţă de ţara mea unde am fost născut şi pentru că pot să lucrez, e recunoscut certificatul în UE.”
Sunt aproape 25.000 de studenţi străini în universităţile româneşti, iar rectorii speră ca numărul lor să crească. Politehnica oferă de anul acesta un nou tip de bursă, printr-un acord reciproc de studii gratuite, încheiat cu 15 universităţi străine.
„Este un nou tip de colaborare pe care l-am semnat anul acesta şi deja avem 36 de studenţi care au plecat şi 36 de studenţi care au venit”, spune Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti.
Și „lupii de mare” au început școala. Cadeţii Academiei Navale au dat primul lor onor, în faţa ministrului Apărării. 450 de tineri au început cursurile secţiei de Marină Comercială în pas de defilare.