Profesori, părinți, elevi și sindicalişti vor să schimbe din temelii proiectul noii legi a Educației. Ministrul în exerciţiu se declară pregătit pentru avalanşa de propuneri.
„Este un proiect care are o oarecare vechime, singurul care poate fi luat în discuţie cu bune şi cu rele. Este un proiect ce va putea să rămână la final în proporţie de 90%, 80, 70, 50, 50%, nu mă antepronunț”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
Proiectul, scris în urmă cu cinci ani, ar trimite din nou clasa pregătitoare la grădiniță.
„Acum, aşa cum stau lucrurile, cei mai mulţi optează pentru varianta ca această clasă zero să rămână la ciclul primar”, spune Simion Hăncescu, președintele FSLI.
Cele mai multe schimbări vizează elevii de gimnaziu, care ar putea fi testaţi la mai multe discipline şi obligaţi să dea admitere pentru intrarea în liceu. Proiectul propune şi noi evaluări, din doi în doi ani, deşi părinţii şi profesorii au dubii despre eficienţa lor.
„Aşa cum e gândită evaluarea în acest moment nu dă roade, trebuie regândită”, spune Simion Hăncescu.
Potrivit acestui proiect, părerea studenților ar primi o greutate în plus la alegerea rectorului. Studenţii ar primi un sfert din voturi. Ceea ce îi nemulţumeşte pe profesori.
„Totuși, studenții stau în facultate un an, doi, trei, cinci și apoi pleacă. Practic, ei cu 25% ar avea o putere extrem de mare”, spune Anton Hadăr, președintele Alma Mater.
„O să luptăm în continuare pentru acest procent şi sperăm ca el să rămână”, spune, pe de altă parte, Vlad Cherecheş, reprezentant ANOSR.
Ministerul Educației promite că va definitiva proiectul până la sfârșitul acestui an, după analizarea tuturor propunerilor.