Cererile de majorare a salariilor încă din acest an au fost respinse de ministrul Muncii. Nu sunt bani.
Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii: „Au spus că ei nu acceptă de la 1 august 2017, ci de la 1 ianuarie 2017. Evident nu trebuie să fii geniu matematic ca să faci calcule ca să-ţi dai seama că asta însemna vreo 800 de milioane, grosso modo, de lei în plus”.
De cealaltă parte, sindicatele se arată la fel de ferme. Vor ca ordonanţa care majorează salariile din sănătate să se aplice de la început şi pentru profesori.
Simion Hăncescu, preşedintele FSLI: „Eu am cerut vicepremierului şi Ministrului Muncii prezenţi la discuţii ca această OUG să se aplice nediscriminatoriu, să se aplice ori de la 1 august ori de la 1 ianuarie cel mai târziu. Chiar dacă procentul de crestere la învăţământ este mai mic, la educatie faţă de sănătate, undeva în medie de 10 la sută, dar aplicarea să se facă concomitent. Nu putem accepta o diferenţă de un an de zile în aplicarea acestei ordonanţe”.
Anton Hadăr, liderul Federației sindicale din învățământul superior „Alma Mater”: „Am constatat că avem de-a face cu reduceri salariale faţă de ce avem acum. Din cele 34 de poziţii pe care le are grila în învăţământul superior, doar 4 au primit 214 lei. Unde sunt cele 10 procente?”
Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: „Sub deviza <împreună pentru educaţie>, în data 25 şi 27, în pauza mare elevii şi profesorii ies în curtea şcolii iar clopoţelul va suna. E un semnal pe care vrem să-l tragem. Problemele educaţiei trebuie tratate cu prioritate”.
Aproximativ 35.000 de angajaţi din educaţie ar urma să primească lefuri mărite din vara anului viitor, potrivit datelor Guvernului.