Minți sclipitoare. Copiii-minune ai României
ANDREI ULIAN, un fenomen
Serios şi responsabil. Determinat. Ambiţios. Hotărât să treacă peste orice obstacol. El este Andrei, campion la şah la numai opt ani! A început să joace când avea 4 ani şi astăzi este dublu campion naţional. A obţinut locul 4 la campionatul mondial de şah şi participă deja la competiţii de seniori unde reuşeşte să dea mat fără să stea prea mult pe gânduri.
„Andrei Ulian este un fenomen! Şahul nu poate fi practicat la un nivel de performanţă fără o inteligenţă sclipitoare şi acest copil este foarte inteligent”, spune antrenoarea lui, Maria Popescu.
„Este destul de greu, dar fără efort nu este câştig!”, spune, cu o maturitate surprinzătoare, Andrei Ulian.
„Nici mie nu mi-a venit să cred că un copil de 4 ani şi jumătate poate să înveţe să joace şah. A fost ideea soţiei, ea mi-a zis: ce ar fi să îl învăţăm să joace şah? Și încet, încet a fost vrăjit de lumea şahului, şi-a dorit mai mult şi a cerut să meargă la club”, povestește tatăl lui Andrei, Bogdan Ulian.
„Mie mi-a plăcut şahul pentru că este ca şi o luptă între două ţări”, explică băiatul.
„Inteligenţa este foarte importantă şi apoi perseverenţa. Este un copil foarte perseverent şi are o putere de concentrare maximă. Dacă aţi observat, el priveşte fix tabla de şah. Un copil care priveşte fix şi stă atât de multe ore nemişcat, atunci se concentrează foarte tare. El, pentru vârsta lui, are o putere de concentrare foarte bună. Numai copii de genul acesta pot ajunge campioni”, spune antrenoarea Maria Popescu.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Cel mai mult am jucat 4 ore jumătate şi nu m-am plictisit, pentru că am fost foarte concentrat şi nu am avut timp să mă plictisesc”, confirmă Andrei.
Când avea cinci ani, părinţii l-au înscris la un club de şah. După un an, antrenorul i-a mărturisit tatălui că băiatul este un adevărat fenomen şi i-a recomandat un alt antrenor, pentru un nivel superior de pregătire. În scurt timp, Andrei a început să câştige toate competiţiile la care participa. Acum are în vitrină mai bine de 20 de trofee şi 30 de medalii.
„Aceasta este cea mai importantă cupă, pentru că am câştigat-o când aveam 6 ani şi am jucat cu nişte copii mai mari ca mine”, arată Andrei trofeul.
„A învins şi seniori, jucători de 1800 yellow. Eu sunt mândru ca părinte şi noi, ca familie, îl sprijinim 100%, îl ducem la toate turneele unde vrea să joace”, mărturisește tatăl lui Andrei.
Băiatul merge la clubul de şah șase zile pe săptămână, iar antrenamentele durează între două şi cinci ore pe zi. După antrenament, continuă să îşi antreneze mintea şi acasă încă 2-3 ore.
„El de când s-a apucat să meargă la club, nu a lipsit niciodată la niciun antrenament. Nu a spus niciodată nu am chef. Chiar dacă antrenamentul era la 8 dimineaţa, se trezea şi mergea la antrenament. Dacă nu avea timp să facă pregătire pentru o partidă decât la ora 10 seara, o făcea la ora 10 seara. Pentru el este prioritatea numărul 1, celelalte le lasă pentru mai târziu”, explică Bogdan Ulian.
„Trebuie să te concentrezi, să fii atent la partidă, nu să pleci de la partidă şi să te uiţi la altele”, explică Andrei care este secretul succesului.
Anul acesta Andrei va reprezenta România la Campionatul European de Şah din Porec, Croaţia.
„Pentru Andrei este un campionat foarte important. Eu cred că va veni cu un loc foarte bun de acolo şi ce să va spun? Gândiţi-vă că în momentul în care participi la un campionat mondial, atunci campionatul naţional ţi se pare aşa, ca un fel de mizilic. Compețiile interne nu vor mai fi foarte grele pentru el. Cred că va câştiga cam tot ce se poate câştiga!”, este convingerea antrenoarei.
„Am nişte emoţii, dar nu mă încurcă!”, ne asigură băiatul.
DAN NICOLAE, o altă minte sclipitoare
Dan Nicolae are tot 8 ani şi este principalul competitor al lui Andrei. An de an, lupta pentru titlul de campion naţional se dă între cei doi puşti cu visuri mari.
„Dan a fost printre primii copii care mi-au intrat pe uşă acum doi ani de zile şi nu avea nici 5 ani atunci, avea cam 4 ani jumătate, şi după primul antrenament colega mea mi-a spus: Rămâne între noi, dar cred că va fi primul nostru campion şi aşa a fost”, povestește antrenorul lui Dan, Adrian Stanca.
„Când joc şah, niciodată nu îmi propun remiză şi mă gândesc numai la câştig, cum să fac să câştig”, spune Dan Nicolae.
Chiar dacă în viaţa de zi cu zi este un copil timid şi retras, când vine vorba de şah, Dan nu admite să piardă. Anul acesta, va reprezenta România la Campionatul Mondial de Şah, care se va desfăşura în Grecia, în luna septembrie.
„Să mergi la mondiale la vârsta lui e ceva deosebit! Foarte puţini copii trăiesc asta. Iar el are şansa să obţină şi un rezultat foarte bun, nu doar să ajungă acolo”, spune antrenorul lui Dan.
„Mă duc în ţara Grecia şi vreau să iau locul 1, să devin cel mai bun jucător de şah , la vârsta mea, din lume”, mărturisește Dan.
„Este un jucător de atac, nu îi place remiza, joacă până la capăt şi se poate întâmpla orice la mondiale: de la o clasare pe podium, până la în primii 10 măcar. El munceşte oricum pentru asta şi doar la asta se gândeşte”, spune antrenorul.
Şahul îi stimulează pe copii să gândească logic, să rezolve probleme, să gândească independent. Andrei şi Dan sunt doar doi dintre copiii care promit că România de mâine va arăta altfel.
- Etichete:
- jurnal pentru copii
- video
- copii talentati
- sah
- minti sclipitoare
- copii minune
- copii inteligenti
- copii campioni
- copii premiati
- copiii viitorului
- romania copii
- andrei ulian
- dan nicolae
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News