Ministrul Educației susține utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă, în școli

Data actualizării: Data publicării:
bat cu vata test covid saliva gura fata
Ministrul Educației susține testarea în școli a alevilor cu teste Covid non-invazive care recoltează salivă. Foto: Getty Images

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă seara, că susține utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă, în școli, pentru ca starea de siguranță în unitățile de învățământ să se îmbunătățească și elevii să nu mai fie traumatizați, potrivit Mediafax.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost întrebat, sâmbătă seara, la Realitatea Plus, de ce România nu aplică exemplul Franței și Austriei, de a folosi testele pe bază de salivă, pentru elevi, aceste teste fiind non-invazive.

„Și eu știu că sunt nu numai în Austria și Franța, sunt și alte state europene care folosesc aceste teste non-invazive pe bază de salivă. Nu știu să vă răspund, nu vreau să mă scuz că excede limitelor de competență ale Ministerului Educației, dar atât cât voi putea să susțin această idee, susțin utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă pentru ca starea de siguranță în școli să se îmbunătățească”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că aceste teste non-invazive presupun administrarea de către orice persoană, chiar și de către persoane fără competență medicală, iar atâta vreme cât doar 18% dintre școlile din România au cabinete medicale școlare, aceste teste rapide ar putea să facă posibilă testarea în orice școală, indiferent dacă are sau nu cabinet medical.

În prezent, în școli se folosesc teste rapide antigen, pentru care părinții trebuie să își exprime acordul, acestea urmând să fie făcute de personal medical specializat. Mulți dintre părinți refuză, considerând procedura traumatizantă pentru copii.

"Suntem singura țară din Europa în care elevii poartă mască la Educație Fizică"

Ministrul s-a declarat deranjat de faptul că România a rămas singura țară din Europa în care elevii sunt obligați să poarte mască la orele de Educație Fizică.

„Mă deranjează întârzierea cu care ajungem la o concluzie comună - Ministerul Educației și Ministerul Sănătății - cu privire la obligativitatea purtării măștii pe timpul orelor de Educație Fizică. Suntem în continuare singura țară din Europa care avem această obligație de purtare a măștii în timpul orelor de Educație Fizică”, a spus ministrul Educației.

Acesta a precizat că a văzut studii făcute de medici care demonstrează neajunsurile pe care purtarea măștii le aduce elevilor în timpul activităților ce presupun efort fizic.

Ministrul Educației a declarat marți că s-a consultat cu reprezentanții Ministerului Sănătății și s-a stabilit că ar fi acceptabile orele de sport la care elevii să nu poarte mască, cu condiția ca acestea să se desfășoare în aer liber. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Simona Halep revine în forță și își reia drumul spre glorie: Marea campioană va...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic