Ministrul educației: Elevul de serviciu pe școală trebuie să dispară ca noțiune
Data publicării:
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat vineri, la Sibiu, că practica de a pune un elev de serviciu pe școală trebuie să dispară, iar această măsură ar putea fi aplicată încă de la începutul noului an școlar, relatează News.ro.
Ministrul a spus că nu este „susţinătorul elevului de serviciu”.
„Violenţa în şcoală este descrescătoare, strategia pe care am început-o acum câţiva ani îşi produce efectele, dar elevul de serviciu pe şcoală trebuie să dispară ca noţiune, pentru că îl scoatem din timpul actului educaţional, îl punem la şcoală ca să facă intrare-ieşire. Cred că putem găsi resurse suficiente în rândul cadrelor didactice auxiliare care să stea la poartă să facă evidenţa elevilor, nu să stea doi elevi de serviciu, care uneori pot fi expuşi, dacă nu avem pază în şcoală”, a declarat Liviu Pop într-o conferință de presă.
Întrebat dacă la începutul anului şcolar vor mai fi elevi de serviciu, Liviu Pop a răspuns: „Nu vă pot spune acum, eu cred că la începutul anului şcolar am putea să eliminăn noţiunea de elev de serviciu pe hol”.
El a făcut aceste declarații în contextul mai larg privind paza în şcoli.
„Strategia privind combaterea violenţei în şcoli şi siguranţa elevului este semnată şi de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, cei care finanţează mai mult autorităţile locale decât o facem noi, şi de Ministerul de Finanţe. În această situaţie, trebuie găsite soluţii comune, plecând de la siguranţa elevilor în şcoli şi a profesorilor. Vom analiza aceste lucruri ca să vedem unde se duc banii consiliilor locale, dacă nu-şi permit să mai păzească şcoala în timpul actului educaţional. Vom face o radiografie ca să vedem cum asigurăm paza copiilor”, a spus Pop.
El a adăugat că speră ca autorităţile locale să înţeleagă că este nevoie de pază în şcoli.
„Cred că autorităţile locale responsabile vor rezolva această problemă”, a precizat ministrul. El a făcut aceste comentarii răspunzând unei întrebări care semnala că „există autorităţi locale care renunţă la paza elevilor, spunând că trebuie să păzească doar patrimoniul, nu şi elevii”.