Ministrul educației anunță că va face „ordine” în cluburile sportive școlare. El recunoaște că școala nu promovează suficient activitatea sportivă și există o finanțare deficitară, care face ca un copil cu aptitudini sportive să reușească numai cu ajutorul și susținerea părinților.
Discuția vine în contextul performanțelor atinse la Jocurile Olimpice de tânărul înotător David Popovici și al faptului că mulți oficiali din domeniul sportului se plâng de subfinanțare și de lipsa unei baze de recrutare a viitorilor sportivi.
„Avem foarte multe lucruri care nu sunt în regulă în acest sistem. Trebuie să vedem în planurile-cadru cum putem așeza poate un număr de două ore de sport pe săptămână, în loc de una. Trebuie să vedem cum putem să facem ordine în cluburile sportive şcolare pentru că în continuare, îmi pare rău că trebuie s-o spun, avem de foarte mulţi ani de zile secţii la nivelul cluburilor şcolare în care avem antrenori care la acea ramură sportivă nu au niciun sportiv legitimat, ba chiar nu au bază materială, nu au teren de tenis, nu au bazin de înot. Dar ei sunt plătiţi în continuare. Le dau o veste proastă, vom analiza club cu club activitatea”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi seara, la Digi24.
Întrebat când va face toate acestea, ministrul a explicat că în paralel cu alte activităţi desfășurate de Ministerul Educației. „Vom face asta în paralel cu toate celelalte, cu concursurile de directori, cu revizuirea planurilor-cadru, cu PNRR, în paralel cu toate celelalte, am început s-o facem, cu evaluarea şi acreditarea în învăţământul preuniversitar, un lucru foarte important, acela de evaluare”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a precizat că îşi doreşte ca în programa școlară să existe două ore de sport pe săptămână.
Cât de realistă este propunerea lui Eduard Novak
Întrebat despre ideea ministrului sportului, Eduard Novak, ca orele de curs să înceapă cu o oră de sport și nutriție, Sorin Cîmpeanu a comentat că este „o dorinţă frumoasă”. Ministrul educației crede însă că abia în vreo 10 ani se poate ajunge acolo.
„Fiind mai realist, poate din cauza vârstei, în raport cu colegul meu, deşi susţin foarte mult această idee, îmi dau seama că nu vom putea impune acest lucru din toamnă, dar cred că este un obiectiv important”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Întrebat dacă ar fi posibil din următorul an școlar, 2022-2023, ministrul s-a arătat sceptic: „Eu n-am reușit să extind perioada de cursuri cu o săptămână, credeți că...?” Ministrul a explicat că acest insucces a venit pentru că a avut „o opoziție din partea tuturor”, iar argumentul a fost nevoia de predictibilitate. Tocmai de aceea, Sorin Cîmpeanu spune că a început deja dezbateri și prezentarea de argumente pentru extinderea anului școlar din septembrie 2022.
Ministrul educației, impresionat de David Popovici
La capitolul „sport”, ministrul educației mărturisește că a fost impresionat, odată cu întreaga țară, de performanțele și personalitatea tânărului înotător David Popovici, în vârstă de 16 ani, elev la Liceul „George Coșbuc” din Capitală.
David Popovici, proaspăt întors de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a fost foarte aproape să cucerească o medalie de bronz, a avut o întâlnire cu ministrul, care i-a înmânat o diplomă și un premiu „simbolic” de 10.000 de lei.
Ministrul spun că a avut o surpriză plăcută din partea înotătorului David Popovici, care, la cei 16 ani ai săi, a declarat că s-a vaccinat și a făcut un apel la vaccinare.
„David Popovici a spus într-un mod mult mai clar decât aş putea să spun eu, la puţin peste 16 ani: M-am vaccinat, am ţinut neapărat să mă vaccinez şi vă îndemn pe voi toţi să vă vaccinaţi până la începerea şcolii pentru că şcoala online nu este deloc o variantă pe care să ne-o dorim. Acest elev, dincolo de performanţele sportive, a dat dovadă de o educaţie, un bun-simţ, o modestie şi o inteligenţă absolut admirabile, care te fac mândru că eşti român şi care te fac mândru că eşti profesor şi este un produs al şcolii româneşti”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.
Întrebat ce impresie i-a făcut David Popovici, Sorin Câmpeanu a spus: „Bun-simţ, educaţie, modestie, inteligenţă, dincolo de performanţele sportive. De altfel, a primit şi o diplomă pentru devotament, o serie de calităţi, toate iniţiate cu litere din numele lui, din partea Ministerului Educaţiei”, a declarat Cîmpeanu.
Editor : Luana Pavaluca