Ministru: Până la liceu, temele trebuie să dureze cel mult două ore. Voi da un ordin
Data actualizării: Data publicării:
Ministerul Educaţiei vrea să reglementeze numărul de ore, pe care elevii îl alocă acasă, rezolvării temelor. Mircea Dumitru a declarat, la sesiunea online „De vorbă cu ministrul tău", că luni va semna un ordin, în acest sens. Un asfel de ordin al ministruluI Educaţiei a mai fost emis şi în 1999 şi prevedea ca timpul pentru rezolvarea temelor să nu depăşească două sau trei ore pe zi.
Profesorul universitar Radu Gologan, antrenorul olimpicilor din lotul naţional de matematică, spune că ideea de a limita numărul de ore pentru teme este bună, dar atrage atenția că un ordin de ministru ar birocratiza și mai mult sistemul de învățământ și ar împovăra profesorul.
„Ideea e foarte bună, în multe situații copiii petrec multe ore. Părerea mea e că acest lucru nu trebuie reglementat prin un ordin de ministru. Știm cu toții că sistemul de educație românesc funcționează de sus în jos foarte formal, cu organisme care dau ordine și îngreunează activitatea profesorilor. Sunt convins că acest ordin, dacă apare, va crea încă câteva foi de hârtie în acel portofoliu complicat pe care îl are profesorul. În fond, asta este o temă care ține de tactul și educația pedagogică pe care o are fiecare profesor”, a spus Radu Gologan.
De asemenea, profesorul universitar a precizat că un elev care studiază și acasă este mai bine pregătit.
„Da, asta este evident. Cei care lucrează acasă nu trebuie să lucreze foarte mult, depinde de copii. Ar trebui să-i dăm fiecărui copil o temă conformă cu posibilitățile și nivelul lui. Un astfel de ordin complică foarte mult sistemul, îl formalizează foarte tare”, a subliniat Radu Gologan.
Noul ordin, spune ministrul Mircea Dumitru, ar urma să facă ordine: în cazul învăţământului primar, timpul destinat temelor nu va depăşi o oră, cu excepţia clasei pregătitoare, unde nu trebuie să existe teme. La gimnaziu, elevii vor avea nevoie, de cel mult două ore. În ceea ce priveşte liceul, ministrul Educaţiei a spus că numărul de ore alocat temelor va fi stabilit de profesor.
„Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementăm câte ore poate şi trebuie să lucreze o elevă sau un elev în afara şcolii, pentru temele şcolii. În momentul de faţă, noi am lăsat lucrurile la rezonabilitatea profesorilor, dar ceea ce se întâmplă este că vacanţele de vară se transformă într-un fel de competiţie, de concurs, câte sute sau mii de probleme să rezolvăm. Să lăsăm deoparte ipocrizia. Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara ca să ne relaxăm, să ne odihnim, iar o elevă sau un elev care are şapte, opt, nouă ani, 11 ani, trebuie să lucreze încontinuu în aşa fel încât în septembrie, când ajunge la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă şi să vină cu caietul de teme făcute, iar, dacă nu le-a făcut, eventual, să mai primească şi o notă proastă sau un calificativ prost", a declarat Mircea Dumitru, citat de News.ro.
Ministrul a precizat că la clasa zero nu se vor da teme pentru acasă.
"Dacă nu se înţelege chestia asta dintr-o pedagogie naturală, pe care ar trebui să o respirăm în mod firesc, atunci legiuitorul, în cazul de faţă ministrul Educaţiei, dă un ordin, prin care spune, de pildă, că la învăţământul primar, la clasa pregătitoare sau clasa zero, nu se dau teme acasă".
Dumitru a adăugat că pentru învăţământul primar timpul alocat temelor nu trebuie să depăşească o oră, iar pentru învăţământul gimnazial creşte, gradual, la două ore. Ministrul Educaţiei a mai spus că, la nivel de liceu, timpul de efectuare a temelor va creşte, fără a preciza o cifră.
„Pentru liceu, sigur, trebuie să fie ceva mai mare, pentru că deja la liceu trebuie să te pregăteşti pentru ce urmează şi ai nevoie de mai mult timp", a spus Mircea Dumitru.
El a explicat că profesorii trebuie să înţeleagă că există o limită de tolerabilitate din partea elevilor.