Cristian are 15 ani şi este din Brodina. Clasa a noua a făcut-o la un liceu teoretic din Siret, dar a fost un an prea greu pentru el, aşa că, din clasa zecea, va învăţa într-un liceu tehnic cu profil auto.
„Avantajele sunt că primești diploma de mecanic auto, primești permisul B, C și E și poți găsi de lucru mai ușor”, spune Cristian Marucica.
Şi ca el sunt alte sute de liceeni. De exemplu, la colegiul tehnic Petru Mușat din Suceava, 19 din cele 28 de locuri la clasa de tinichigiu vopsitor auto au fost deja ocupate de elevi în căutarea unei meserii.
Adolescenţii spun că au multe avantaje dacă merg la o şcoală profesională.
Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, explică: „Cel puțin în cazul a opt sau nouă școli, majoritatea opțiunilor sunt pentru mecanic auto. Unii dintre ei nu fac față parcurgerii învățământului liceal din diverse motive, fie situaţii sociale, fie situații de orientare școlară chiar, nu au aptitudini sau înclinații pentru studii teoretice”.
Sunt şi alte specializări căutate, precum cele din industria alimentară, industria textilă, turism, construcţii, instalaţii şi lucrări publice. Practic, în judeţul Suceava, pentru anul şcolar viitor, din cele aproape 1.150 de locuri în învăţământul profesional de zi pentru clasa a zecea, 752 sunt deja ocupate.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun, însă, că după sesiunea de corigenţe din august, toate vor fi ocupate.
Citiți și:
DEZBATERE Digi24.ro. Evaluare Naţională 2013: Cum comentaţi saltul de 10% în rata promovabilităţii?