Măsuri care scad abandonul școlar
Dacă există state în care învăţământul şi cercetarea atrag tot mai mulți elevi şi profesori, la noi lucrurile sunt în continuă schimbare. Fiecare an şcolar începe cu modificări care ar trebui să îi facă pe elevi, mai buni, mai fericiţi, mai curioşi. Şi să vină cu drag la şcoală! Ce este nou în acest an, vedeți în materialul următor!
Cătălin Striblea, realizator Digi FM: „Nu este firesc să nu dai şansa la şcoală foarte multor copii din România!”
Dacă în anul şcolar 2009-2010 98,3% dintre copii mergeau la şcoală, în perioada 2014-2015 doar 89,9 % au fost incluşi în sistem. Fiecare început de septembrie aduce noutăţi, se fac schimbări menite ca şcoala să devină accesibilă şi atractivă pentru elevi, dar,din păcate, sunt puţine măsuri care au continuitate. În acest an şcolar una dintre cele mai importante modificări este decontarea integrală a cheltuielilor pentru naveta elevilor. În ultimii 3 ani, abandonul şcolar a crescut cu aproximativ 1,6 %. Numai în judeţul Vaslui, aflat pe lista celor mai sărace din ţară, în ultimul an, s-a triplat comparativ cu 2015 iar principalul motiv a fost sărăcia.
Decontarea integrală a navetei elevilor e unul dintre răspunsurile pe care le aducem problemei abandonului, astfel încât din anul acesta şcolar să decontăm integral naveta pentru a-şi putea susţine şcolaritatea.
Cătălin Striblea, realizator Digi FM: „Nu ştiu cât de mari vor fi pierderile, dar câştigurile sunt mult mai mari. Copii aştia vor ajunge la şcoală şi cred că statul nostru în condiţiile în care fiecare copil trebuie trimis la şcoală. Sărăcia şi lipsa de educaţie sunt poveri mult mai mari decât ce am putea pierde acum. 10-20 de mil de euro. Îşi permite România ăsta? Eu cred că da. E destul de bogată ca să nu fie săracă.”
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Un program pilot care va funcţiona în acest an în 50 de şcoli din România şi care ar putea să scadă rata abandonului şcolar este "Masa caldă".
Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt la Ministerul Educației: „E vorba de un program pilot de acordare a unui pachet sau a unei mese calde pentru copiii din invăţământul de stat şi la finalul anului putem trage concluzii care să ne ajute la luarea unor decizii pe politici publice.”
Cătălin Striblea, realizator Digi FM: „2/3 din oamenii din România au salarii sub 1500 de lei. Noi pregătim o masă de oameni tot pentru 1500 de lei, mână ieftină de lucru. Să rămână într-o agricultură care nu va mai exista. Deci costurile însumate sunt enorme.”
Dupa 3 ani de aşteptări şi negocieri s-a aprobat "Statutul elevului".
Statutul elevului e o premieră pentru mediul preuniversitar şi am lucrat împreună cu reprezentanţii elevilor. Documentul statuează nu numai responsabilităţile elevilor ci şi drepturile lor.
Din păcate, procedura a fost lungă, a fost o rezistenţă la schimbare, dar ne bucurăm că l-am implementat.
Statutul elevului e bine că este acum. Ce nu poate garanta nimeni este că statutul elevului îşi va îndeplini scopul, adică va creea în fiecare şcoală ca elevii să fie respectaţi.
În limita respectării legii, ei pot să protesteze.
Cu alte cuvinte, nu se poate interzice accesul elevilor dacă nu poartă uniforme sau însemnele şcolii, sau e permis cu telefonul la şcoală dacă e în scop didactic. Şi elevii pot evalua cadrele didactice, dar fără să arunce anatema asupra comunităţii profesorilor.
Sunt copii care privesc către viitor şi noi ne-am implicat şi i-am suştinut, acolo unde nu am trecut peste pragul bunului simţ.
Un capitol la care şcolile din România nu stau bine, dar care se află pe lista priorităţilor este prezentă psihologilor în unităţile de învăţământ.
Unul dintre motivele pentru care avem abandon în acesta zona e că şcoala nu e ce şi-ar dori copiii.
Educaţia ar trebui să fie prioritate pentru fiecare stat civilizat, pentru fiecare om. Şi, pentru mulţi copii şcoala este singura şansă reală!
Gândiţi-vă şi la altă problemă. Daca vor rămâne în afara sistemului educaţional, în timp vor rămâne în afara tuturor sistemelor. Vor rămâne în afara sistemului civilizat al muncii, fara acces la sănătate. Vor lucra la negru, o masă care se adună an cu an. Oamenii ăştia în 40 de ani vor deveni o povară. Guvernul ăsta a găsit un gest simpu. Dă bani de la el. Primarii trebuie obligaţi să ducă copiii la şcoală. Ar trebui să fie adunare în sat. Luaţi de mână. Ţi-ai dat copilul la şcoala. Te-am tăiat de la ce pot eu să-ţi tai! Obligă autorităţile să ducă copiii la şcoală!
Noutățile anului școlar 2016-2017
- decontarea cheltuielilor de transport
- cursurile încep pe 12 septembrie
- aprobarea Statutului elevului
- manuale gratuite si la clasele a XI-a si a XII-a
- 20% ponderea mediei scolare la admiterea în liceu
- programul Şcoala Altfel
- ocuparea prin c oncurs a functiei de director
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News