Toţi elevii din ultimii ani de liceu au avut dreptul să cumpere manuale şi să primească banii înapoi de la minister, în limita a 55 de lei. Pentru asta, era nevoie de o factură de la librărie şi de o cerere la secretariatul şcolii. Misiune grea pentru tinerii care nu locuiesc în oraşe.
Reporter: Nu ai vrut acei bănuţi?
Elev clasa a XI-a: Nu m-am mai complicat. Drumul până la oraş, tot acolo mă duceau.
„Nu cer pentru că probabil fie îşi procură manualele de la generaţiile trecute de la fraţi, vecini, de la diverse persoane, sau dacă le procură din comerţ stradal sau din alte magazine şi nu au o factură nu pot solicita decontarea”, spune Olguţa Papa, directorul Liceului Cobadin.
Există însă şi alte explicaţii pentru care elevii n-au cerut decontarea banilor - în Bucureşti, de pildă, unii au fost descurajaţi de suma prea mică.
„Era mult prea complicat. Trebuia să mă duc, să iau nu ştiu ce factură, apoi să fac o cerere. Sunt mai leneş de felul meu şi e prea complicat. Pentru 55 de lei... nu merită”, spune un elev.
O colegă adaugă: „Mi-au spus că trebuie să mă duc să refac factura, deoarece cei de la librărie mi-au dat factura scrisă de mână şi scria doar manuale şcolare. Şi am zis că nu are rost să mai bat atâta drum”.
În total, 63 de mii de elevi au cerut banii înapoi. Practic, doar o cincime din numărul elevilor care aveau acest drept au considerat că merită să facă un efort.
„Am cerut factură când mi-am luat manualele. Oricum, suma nu era cine ştie ce. A acoperit doar suma pentru două manuale, nu a fost mare lucru”, povestește un elev.
Măsura a fost luată anul trecut, când reprezentanţii elevilor au acuzat Ministerul Educaţiei că nu respectă legea, conform căreia toţi ar trebui să primească manuale gratuit. A fost o soluţie de compromis, care venea la pachet cu o promisiune.
„Pe 2016 ni se promisese că se vor aloca aceşti bani în bugetul de stat pentru manuale, pentru licitaţia tuturor manualelor de clasa a XI-a şi a XII-a, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum”, spune Andrei Turtică, vicepreşedintele Consiliului Elevilor.
Iar lucrurile nu se vor schimba în următorii ani. „Trebuie ţinut cont că în această perioadă se află în plină desfăşurare procesul de restructurare curriculară care va afecta şi clasele aXI-a, aXII-a şi aXIII-a”, a declarat Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.