Peste o sută de olimpici, mii de ore petrecute în laboratorul de chimie, chiar şi în vacanţe, şi medalii la cele mai importante concursuri de Chimie. Cu asta se mândreşte Aniţa Luncan, după mai bine de 30 de ani în învăţământ. Profesoara ştie mai bine decât oricine cât de importantă este „chimia” dintre oameni şi are grijă să îi înveţe şi pe elevii ei formula succesului. Un nou episod din seria „Profesori pentru viitor”, de la ora 09:30, la Jurnal pentru copii.
Aşa ar trebui să arate orice oră de chimie. Elevii să înveţe practic şi să descopere că informaţiile din manual au corespondenţă în viaţa reală. La Oradea, pentru elevii Aniţei Luncan, experimentele din laboratorul de chimie sunt regula şi nu excepţia.
Aniţa Luncan - profesoară de chimie: Aici se dezvoltă atât abilităţile practice, cât şi competenţele legate de munca în echipă.
„Mi se pare mult mai educativ să facem experimentele pe viu decât să ţi le spună cineva pentru că nu ţi le poţi imagina foarte bine”, spune Rafaela, elevă a Aniței Luncan.
Aniţa Luncan - profesoară de chimie: Când am intrat la Facultatea de Chimie, doream să mă fac cercetător. Şi, după practica pedagogică, am înţeles că mintea şi sufletul copilului sunt domenii la fel de fascinante ca şi descoperirile ştiinţei. Pentru că lucrez într-un mediu inocent, pur, cu cel mai valoros material, omul în devenire. Şi satisfacţiile sunt imense.
Cele mai mari bucurii au venit din partea elevilor care au făcut din chimie o pasiune. Aniţa Luncan a pregătit peste o sută de olimpici. A lucrat cu ei în timpul liber, după ore, chiar şi în vacanţe, iar recompensele nu au întârziat să apară. Mulţi dintre ei au ajuns până la etapa internaţională, de unde s-au întors cu medalii.
Aniţa Luncan - profesoară de chimie: Îmi place să umanizez chimia şi adesea le spun că este o ştiinţă care e pusă să slujească viaţa, iar noi oamenii suntem atomi care gravităm pentru a fi împreună în reacţii care ar trebui să degaje bucurie, pace şi bună înţelegere.