Aproape 90 la sută dintre directorii numiţi pentru ocuparea posturilor vacante în şcolile Capitalei, ca urmare a Ordinului de luni al ministrului Educaţiei, sunt foşti directori ceruţi de consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ pentru a nu perturba procesul educaţional, a declarat, luni, pentru News.ro, inspectorul general şcolar Florian Lixandru.
"Este vorba despre 211 posturi vacante, dintre care 124 de directori generali şi 87 de adjuncţi, care au fost ocupate prin redistribuire în interesul învăţământului, în 9 ianuarie prin Ordinului Ministrului Educaţiei", a precizat Lixandru.
În capitală au fost scoase la concurs 632 de posturi dintre care 419 de director general şi 213 de adjuncţi. După concurs au fost ocupate 295 de posturi de director general şi 126 de adjuncţi, a explicat inspectorul general şcolar.
Florian Lixandru a precizat că el intenţiona să semneze numirea în funcţie a noilor directori de şcoli începând cu 5 februarie 2017, după încheierea, în bune condiţii, a primului semestru din acest an şcolar, dar, pentru că a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru, a dispus ca directorii să-şi preia funcţiile începând cu 9 ianuarie.
Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a spus, marţi, că primeşte semnale că sunt directori noi de şcoli asupra cărora în aceste zile se fac presiuni pentru a renunţa la post, astfel încât să poată fi numiţi cei de dinaintea lor.
"Se vorbeşte despre un număr de peste 650 de posturi de director şi director adjunct care ar fi rămase neocupate în urma concursului şi care, spun cei de la Educaţie, ar trebui să fie atribuite aceloraşi persoane aflate în funcţie. Să rămânem fideli adevărului şi să spunem că nimeni nu vorbeşte astăzi de posturile rămase neocupate pentru că inspectorii şcolari generali de la Bucureşti şi Bacău (am aflat zilele acestea) au încălcat cu bună ştiinţă metodologia şi au refuzat să numească directorii, în aşteptarea schimbării de la partid. Nimeni nu vorbeşte că cele peste 650 de situaţii unde ar fi nevoie de numirea aceloraşi persoane sunt, de fapt, cu puţin peste 350, dacă scădem cele două judeţe unde inspectorii au aşteptat schimbarea de la partid şi nu au consultat consiliile profesorale pentru noi directori. Poate că situaţia de facto ar arăta un număr mult redus al excepţiilor invocate, dacă ar fi existat o preocupare reală pentru respectarea regulilor la nivelul judeţelor", a scris fostul ministru al Educaţiei pe Facebook.
La nivel naţional, cele 2.346 de posturi de director şi cele de 1.136 de director adjunct rămase vacante în urma concursului vor fi ocupate temporar, pentru câteva luni, de persoane detaşate în interesul învăţământului, iar până la data de 14 august 2017 va fi organizat un nou concurs, a anunţat, luni, Ministerul Educaţiei Naţionale.