De la an la an, Universitatea de Agrononomie şi Medicină Veterinară din Bucureşti are tot mai mulţi studenţi. Aproape toţi au deja planuri ca, după absolvire, să-şi deschidă o afacere, cu ajutorul fondurilor europene.
„O microfermă cu câteva animale, cu puţin pământ. Şi dacă nu merge asta, aş vrea să devin inspector OPC. (Te-ai gândit la bani? Că trebuie nişte bani să deschizi o fermă). Da, cu fonduri europene. Altfel nu avem nicio şansă”.
Ministrul Agriculturii încurajează astfel de strategii de afaceri.
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: „Puteţi, astăzi, prin intermediul fondurilor europene, mai ales în domeniul agriculturii, după ce veţi termina facultatea, să vă gândiţi să vă instalaţi în mediul rural, să porniţi propria afacere”.
Iar fonduri sunt. De exemplu, anul acesta, firmele mici, fermierii şi primăriile au avut la dispoziţie aproape 320 de milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural şi îmbunătăţirea reţelelor de irigaţii. Aşa că nu este de mirare că, la profilul Agricultură, au fost şi trei candidaţi pe loc. Viitorii studenţi au fost atraşi inclusiv de cercetare.
Ministrul Educaţiei spune că absolvenţii de Agronomie nu vor îngroşa rândurile şomerilor.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Între 85 şi 86 la sută grad mediu de angajabilitate pentru toate profesiile începând cu agricultură, horticultură, zootehnice, biotehnologie şi terminând cu medicină veterinară şi cadastru”.
În România, astfel de facultăţi sunt în cadrul a patru universităţi, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi. La profilurile de la Agronomie sunt, în total, 28.000 de studenţi.