Înregistrare PressOne. De ce le este mai dificil studenților basarabeni să învețe în România

Data actualizării: Data publicării:
inscrieri ASE facultate site crop

După ce statul român a îngreunat procedura de înscriere la facultățile din România pentru tinerii basarabeni, PressOne a publicat o înregistrare cu secretarul de stat în ministerul Educației Gabriel Ispas care spune că decizia este definitivă și a fost luată de task-force-ul pentru relația România-Republica Moldova, din care fac parte consilieri prezidențiali și secretari de stat. Întrebat de tinerii de la Liga Studenților din Iași de ce s-a schimbat politica față de studenții basarabeni, Gabriel Ispas le-a spus că „nu au autorizație pentru a afla chestia asta”. 

Înregistrare PressOne. De ce le este mai dificil studenților basarabeni să învețe în România

După ce statul român a îngreunat procedura de înscriere la facultățile din România pentru tinerii basarabeni, PressOne a publicat o înregistrare cu secretarul de stat în ministerul Educației Gabriel Ispas care spune că decizia este definitivă și a fost luată de task-force-ul pentru relația România-Republica Moldova, din care fac parte consilieri prezidențiali și secretari de stat. Întrebat de tinerii de la Liga Studenților din Iași de ce s-a schimbat politica față de studenții basarabeni, Gabriel Ispas le-a spus că „nu au autorizație pentru a afla chestia asta”.

00:00
00:00

inscrieri ASE facultate site crop

În ședința de săptămâna trecută a Comisiei pentru comunitățile de români aflate în afara granițelor din Camera Deputaților, Gabriel Ispas a fost chemat să răspundă la întrebările formulate de mai mulți parlamentari cu privire la modificarea metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni începând cu anul universitar 2017-2018. Cea mai importantă modificare vizează Republica Moldova și este desființarea Comisiei mixte. Această comisie funcționa pe lângă misiunile diplomatice ale României în republică. Basarabenii puteau depune acolo dosarul pentru admiterea la o facultate din România, urmând să vină în România doar pentru confirmarea locului. Deoarece această Comisie a fost desființată, acum moldovenii care vor să studieze în România trebuie să vină personal la fiecare facultate la care vor să își depună dosarul. 

După ședință, câțiva tineri de la Liga Studenților din Iași au rămas pe hol să discute cu Gabriel Ispas și şi cu directoarea Departamentului de Relaţii Internaţionale din MEN, Luminiţa Matei, iar unul dintre ei a înregistrat conversația. 

Iată o parte din transcriptul publicat de PressOne: 

Studentă: Ar fi un efort atât de mare să se menţină Comisia şi pentru basarabeni?

Gabriel Ispas: Comisia nu va rămâne.

Luminiţa Matei: Anul următor, Ucraina va intra şi ea în acest proces... Anul următor, va intra şi Albania în acest proces. Ei nu sunt pregătiţi...

Gabriel Ispas: Înţelegeţi că anumite decizii nu se... Eu am fost ieri (luni, 24 aprilie - n.r.) la task force-ul pe România-Republica Moldova şi am discutat inclusiv despre acest lucru. Task force-ul înseamnă doi consilieri prezidenţiali, şapte secretari de stat şi mulţi alţii. Nu pot să vă spun mai multe detalii, pentru că nu aveţi autorizare pentru a vă afla în chestia asta. Doar atât trebuie să înţelegeţi, că anumite decizii nu se întorc. Şi trebuie să înţelegeţi, în acelaşi timp, că îi vom ajuta...

(Mai mult AICI.)

Liga Studenților din Iași a criticat proiectul în forma actuală și studenții au precizat că participarea la ședință le-a lăsat „un gust amar”. 

„Din păcate, participarea în cadrul acestei şedinţe ne-a lăsat un gust amar, atât din cauza respingerii vehemente de către reprezentantul Ministerului Educaţiei a amendamentelor propuse de studenţi, cât şi din cauza faptului că deputaţii PSD şi ALDE prezenţi au venit complet nepregătiţi pentru această ședinţă, tratând cu ignoranţă subiectul aflat pe ordinea de zi, fără să încerce măcar să arunce o privire în afara directivelor venite pe linie de partid. Degeaba am scos sârma ghimpată de pe Prut dacă am instalat-o în instituţiie noastre!”, a declarat Brînduşa Lungu, responsabil relaţii publice în cadrul Ligii Studenţilor. 

Mai greu pentru studenții basarabeni să studieze în România 

Statul român a îngreunat procedura de admitere a tinerilor din Republica Moldova, Bulgaria, Croația, Israel și Ungaria la facultățile din România prin metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni. Mai exact, nu vor mai exista comisii care să funcționeze pe lângă misiunile diplomatice ale României din țările respective, la care să își depună dosarele. Astfel, candidații din aceste țări trebuie să vină personal să își depună dosarul la fiecare universitate la care doresc. 

Liga Studenților din Iași a depus o serie de amendamente la proiectul care a fost în dezbatere publică până la data de 7 aprilie. 

„Procedura de admitere se modifică în noua metodologie urmând ca tinerii din afara graniţelor să depună dosarele direct la instituţiile de învăţământ superior, fără intermedierea Comisiei mixte MEN-MAE-MRP ce facilita până acum procedurile de admitere. Dacă până acum, funcționa această comisie mixtă formată de Ministerul Educației Naționale (MEN) cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pe lângă misiunile diplomatice, unde absolvenții de liceu își duceau dosarul și alegeau o universitate sau un domeniu de studii în România, în proiectul noii metodologii, MAE vrea să îi oblige e tinerii din Basarabia și până în Noua Zeelandă să vină personal la universități să își depună dosarul de admitere. Astfel, absolvenţii ar fi obligaţi să urmeze un întreg arsenal de proceduri birocratice, costuri pentru transport şi cazare în fiecare centru universitar unde doreşte să aplice,  pornind din start în dezavantaj faţă de candidaţii din România. Cel mai grav vor fi afectaţi tinerii din Republica Moldova, unde salariul mediu este de circa 150 de euro pe lună, care ar fi tocmai banii necesari unei deplasări la o universitate de stat din România”, se arată într-un comunicat al Ligii Studenților. 

Comisiile mixte MEN-MAE-MRP rămân în vigoare pentru candidații din Albania, Macedonia, Serbia și Ucraina. 

De asemenea, Liga Studenților atrage atenția asupra altor nereguli: studenții din Republica Moldova nu pot accesa bursele de performanță, de studiu și de merit și dacă tinerii dobândesc cetățenia română pierd finanțarea studiilor. 

„O altă prevedere existentă în momentul de faţă atât în proiectul de metodologie pentru anul universitar 2017‑2018, cât şi în vechea metodologie pentru anul universitar 2016-2017, îi descurajează în mod grav în momentul de faţă pe tinerii români din afara graniţelor să îşi redobândească cetăţenia română, având în vedere că obţinerea cetăţeniei în timpul studiilor este urmată, pe nedrept, de pierderea finanţării pentru studii. Considerăm că măsurile noii metodologii scot în evidență intenția vădită a actualei guvernări de a bloca accesul tinerilor români din afara granițelor care doresc să vină la studii în România, cu atât mai grav cu cât la finalul anului calendaristic trecut, în urma întrevederilor dintre reprezentanții Ligii Studenților și ai elevilor basarabeni cu Mircea Dumitru, Ministru al Educației la acea vreme, numărul de locuri la studii pentru elevii și studenții basarabeni a crescut cu 10%”, precizează Liga Studenților într-un comunicat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Fotografie articol RM_main photo
A rămas însărcinată la trei luni după îndepărtarea unui fibrom uterin de 13 cm
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...