Începutul de an școlar se simte cel mai tare în buzunarul profesorilor de la ţară. O știe foarte bine Corina Nojea, o învățătoare care predă de 10 ani la școala din satul bihorean Luncșoara. Lista de cumpărături pe care o face la fiecare început de septembrie a devenit deja o obișnuință.
„În jur de 100 de lei, fără să ținem cont de culegeri, alte materiale auxiliare de care avem nevoie, care costă mult mai mult. Ajungem la câteva sute de lei”, spune Corina Nojea.
„Bugetul nostru nu este unul ca la oraș. De multe ori trebuie să punem din buzunar ca să putem acoperi aceste cheltuieli”, spune şi Adrian Botiș, directorul școlii din Luncşoara.
Ghiozdanul profesorului de liceu e și mai scump. Alice Popa este la catedră de 20 de ani și ține pasul cu tehnologia cu bani aduşi de acasă. Anul acesta trebuie să își înlocuiască și laptopul personal cu care lucrează, iar asta va înseamna o cheltuială în plus. În total, începutul noului an școlar o va costa 1500 de lei.
„Noi ar trebui să fim niște modele pentru copii, inclusiv în ceea ce privește modul în care ne îmbrăcăm. Ori și aici e de făcut o investiție care nu e deloc neglijabilă”, spune Alice Popa, profesoară de limba română la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea.
Scutite de cheltuieli sunt unele cadre didactice care lucrează în sistemul de învățământ privat.
„Pentru noi, ca și cadre didactice, nu ne costă deloc începutul de an școlar. Absolut toate materialele pe care le folosim la activități sunt oferite de școală”, a spus Simina Mermeze, învățătoare la liceul Don Orione din Oradea.
„Orice sală de clasă este dotată cu videoproiector, laptop, imprimante color, toate acestea fiind date pe un proces verbal”, explică Alexandru Stoica, directorul Liceului Don Orione din Oradea.
Ca să-şi umple „ghiozdanul”, un cadru didactic are nevoie de cel puţin 50 de lei. Nu puţini sunt însă dascălii care investesc în munca lor şi de 20 de ori mai mult.