Se găsesc pe Internet anunțuri și de la părinți cerând ajutor celor din zona școlii, și de la rezidenți gata să își arate generozitatea în acte. Desigur, cotra cost.
Cosmin Stângaciu este unul dintre părinţii care, pentru a-şi înscrie copilul la o anume şcoală, a fost nevoit să apeleze la viza de flotant. Şcoala dorită este chiar în cartierul unde locuieşte familia, dar la câteva străzi distanţă de domiciliul lor.
„Stau în sectorul 3, dar aş vrea măcar pe sectorul 3 să pot beneficia de orice şcoală, nu să trebuiască pentru o anumită stradă să fac o viză de flotant. Ce m-a interesat foarte mult este ca copilul meu să beneficieze de aceleaşi limbi străine pe care le-a învăţat la grădiniţă”, spune acesta.
În Capitală sunt 547 de clase pentru peste 13.000 de copii. Un număr suficent de locuri, doar că an de an părinţii îşi înscriu copiii doar la anumite unităţi de învăţământ. Este şi cazul şcolii 195 din Sectorul 3, aflată pe locul doi la nivel naţional din punctul de vedere al numărului de înscrieri.
An de an, şcoala 195 este asaltată de părinţi. Foarte solicitată este şi Şcoala Nr. 190, din sectorul 4, afiliată UNESCO.
„Anul trecut, ca şi anul acesta, am verificat copiii din circumscripţia şcolară dar pe lângă aceştia, prin mutare flotantă au venit foarte mulţi copii. În jur de trei clase”, spune Florina Voicu - profesor învăţământ primar, la Şcoala 190.
Un calcul simplu arată că jumătate din numărul total de copii au fost înscrişi cu viză de flotant.
Nu doar în Capitală se întâmplă aşa. Situaţia se regăseşte în multe oraşe din ţară.
Viza de flotant a devenit o afacere. Cu două zile înainte de înscrierea la clasa pregătitoare site-urile de anunţuri s-au umplut cu oferte. Pe de-o parte sunt cei care oferă viză de flotant şi care cer între 80 şi 150 de euro, iar pe de altă parte sunt părinţii care vor să-şi înscrie în buletin un domiciliu provizoriu şi sunt dispuşi să dea chiar şi 200 de euro doar, doar vor obţine un loc la şcoala dorită pentru copiii lor.