Manualele digitale nu vor ajunge pe băncile elevilor nici în septembrie 2014, aşa cum anunţa ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Editorii de manuale avertizează că, pentru a doua oară consecutiv, responsabilii din domeniul educaţiei nu îşi respectă termenele pe care tot ei le-au stabilit. Au trecut deja două luni de când licitaţia pentru noile manuale trebuia demarată, iar ministerul nu a dat încă nici un semnal în acest sens, spun editorii.
Elevii care intră anul acesta în clasele I şi a II-a ar trebui să aibă, pe lângă manualele tipărite, şi varianta lor digitală. Ambele formate ar trebui să fie gata, conform calendarului, până pe 5 septembrie, un termen imposibil de respectat potrivit editorilor.
„Cu manualele, după părerea mea, suntem într-o fundătură. Deja este prea târziu. Ar trebui să se renunţe cel puţin la varianta digitală cu termen de realizare 1 septembrie. Adică să se împingă aşa cum fusese iniţial ideea, la început printul iar, pe parcursul anului şcolar, să vină şi varianta digitală”, declară la Digi24 Claudiu Istrate, preşedintele Uniunii Editorilor din România.
Din calendarul făcut de specialiştii din minister şi publicat pe 13 noiembrie, reiese că pe 22 noiembrie ar fi trebuit ca ministrul Remus Pricopie să aprobe varianta programei pentru noile manuale. În aceeaşi zi trebuia lansată şi licitaţia, dar nu s-a întâmplat nimic.
Calendar pentru manuale şcolare, potrivit MEC
22 noiembrie 2013:
- Lansarea licitației proiectelor de manuale şcolare;
- Aprobarea, prin ordin al ministrului Educației, a Metodologiei privind evaluarea / reevaluarea, aprobarea, achiziţionarea şi gestiunea manualelor şcolare în învăţământul preuniversitar.
Îngrijorarea editorilor este întreţinută şi de părerea specialiştilor IT, care explică de cât timp e nevoie pentru realizarea unui manual digital. „Din experienţa pe care o avem lucrând manuale digitale pentru Brazilia, pentru Mexic şi pentru România inclusiv, niciodată o astfel de operaţiune de digitizare a manualelor nu durează mai puţin de trei sau patru luni, chiar şi atunci când alocăm 100% din forţe”, arată Cristian Rinu, director tehnic.
O simplă lecţie necesită aşadar zile întregi de muncă. „Manualele digitale, dacă nu-ţi răspund la un exerciţiu direct, degeaba le faci digital. Adică dacă luăm doar ce este hârtie şi facem digital este inutil. (...) O lecţie (realizarea ei – n.red.) durează, în funcţie de complexitatea ei, între trei zile şi o săptămână sau două”, explică şi Paul Balogh, specialist în domeniul manualelor digitale.
Întârzierea deja prea mare pune în pericol inclusiv varianta clasică a noilor manuale. „Din discuţiile pe care le avem cu editorii, foarte mulţi sunt sceptici că se va mai face vreun manual nou în acest an”, arată Claudiu Istrate, preşedintele Uniunii Editorilor din România.
O ultimă şansă ar fi ca, în maxim o săptămână, să fie predată metodologia finală fără să mai fie nevoie de corecţii şi fără contestaţii care să prelungească termenul de începere a licitaţiei.