În România, şcoala gratuită costă mult. Cam 1.400 de lei pe an, potivit unui studiu „Salvaţi Copiii”. Pentru a-şi trimite copiii să înveţe mulţi părinţi ajung să facă împrumuturi la bancă. Cei care nu reuşesc totuşi să plătească îşi retrag copiii de la şcoală. Aşa se face că unul din cinci copii români renunţă la educaţie.
Loredana este elevă în clasa a patra şi e premiantă cu coroniţă în comuna ei din Teleorman: „Eu îmi doresc, când o să fiu mare, poliţistă să mă fac”.
Pentru ca visul ei să se împlinească părinţii s-au împrumutat la bancă pentru a-i lua rechizite. Părinţii Loredanei câştigă puţin peste o mie de lei pe lună, bani insuficienţi pentru a ţine în şcoală şase copii.
Stela Pandele, mama Loredanei: „Le-am luat ghiozdănele, câteva caiete până s-au dat rechizitele la şcoală, costume de şcoală, papion la băiatul de clasa întâi”.
Lucian: „Mai facem schimb de haine, de adidaşi, pantaloni”
Mihai Chirca - director la Şcoala gimnazială „Anghel Manolache": „Mai trebuiesc, mai trebuiesc caiete, uniformă... acum ne-a lăsat şi nu ne-a mai băgat uniforma obligatorie, dar trebuiesc.. şi pacheţelul zilnic”.
Din lipsa banilor, mulţi părinţi îşi retrag copiii de la şcoală după opt clase.
Datele sunt îngrijorătoare.
George Roman, director de programe la "Salvaţi Copiii": „În România, există cam 50% dintre copii care trăiesc cam în risc mare de sărăcie sau excluziune socială”
Lipsa educaţiei înseamnă un declin al întregii societăţi, avertizează sociologii. Iar la noi cifrele sunt alarmante. Studiul Salvaţi Copiii arată că aproape 366.000 de copii cu vârsta între 3 și 17 ani nu urmează nicio formă de învățământ.