În prag de an şcolar, 700 de locuri la catedră sunt încă libere, în judeţul Braşov. Pentru ocuparea lor, Inspectoratul Şcolar a organizat un nou concurs la care se pot prezenta suplinitorii calificaţi, dar şi cei necalificaţi. Situaţia este îngrijorătoare - majoritatea locurilor vacante vor fi ocupate, cel mai probabil, de persoane cu studii necorespunzătoare postului pentru care candidează.
Persoanele care doresc să predea deşi nu au studii sau experienţă în domeniu au dat ieri examen, apoi au susţinut un interviu. Salariul de încadrare în cazul acestora nu trece de 1000 de lei.
„Îmi plac copiii, îmi place această slujbă şi o fac cu drag", spune o candidată.
Posturile ocupate de suplinitori sunt scoase anual la concurs. În comuna Crizbav şi în satele aparţinătoare sunt şcolarizaţi peste 480 de elevi. Mai e nevoie de nouă cadre didactice.
Marius Dumitru Uretu, directorul Şcolii Generale Crizbav: „La şcoala primară Cutuş, din opt clase cât avem acolo, avem un singur profesor titular. Şi aici, la Crizbav, din cinci posturi la primar avem doi pensionari.”
Îngrijoraţi că dascălii nu sunt calificaţi, mulţi părinţi preferă să îşi transfere copiii la alte şcoli.
„Una e să lucrezi cu un profesor calificat şi alta e să lucrezi cu un necalificat”, spune un părinte.
Cadrele didactice titulare şi cu ani de experienţă ştiu cât de greu va fi pentru nou-veniţi să ţină pasul cu schimbările din sistem. Mai ales pentru cei care nu au pregătire psiho-pedagogică. Cel mai mult au de suferit copiii.
Anca Elena Negrea, învăţătoare la Şcoala Primară Cutuş: „În afară de mine, toate cadrele didactice sunt necalificate.”
În județul Brașov, după examenul de titularizare din luna iulie, 750 de posturi au rămas neocupate: 400 în mediul urban și 350 la sate. Secţiile germană şi maghiară sunt cele mai afectate, dar şi materii ca fizica sau biologia.
O ultimă soluţie găsită de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov a fost chemarea la catedre a cadrelor didactice pensionate, în regim de plată cu ora. La concursul de ocupare a posturilor şi catedrelor declarate vacante sau rezervate în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Braşov s-au înscris 135 de cadre didactice calificate şi 184 necalificate.