Parlamentul a votat revocarea din funcţie a preşedintelui AEP

Plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului a supus la vot, vineri, revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, la solicitarea preşedintelui Camerei, Ciprian Şerban, după ce Greblă a pierdut susţinerea coaliţiei de guvernare. Șeful AEP spune că nu i se pare normală procedura și că acuzațiile sunt „vagi”. Revocarea a fost decisă.
Parlamentul a decis revocarea
ACTUALIZARE 13. 20 Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, vineri, revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.
Au votat "pentru" 267 de parlamentari, 56 s-au exprimat "împotrivă", iar 71 s-au abţinut de la vot, potrivit Agerpres.
Deputații și senatorii au decis, de asemenea, în plen, ca atribuțiile de șef al Autorității Electorale Permanente să fie preluate de vicepreședintele AEP, Zsobor Vajda, până la numirea unui nou președinte.
Comisiile juridice ale Parlamentului au dat raport de adoptare a cererii de revocare
ATUALIZARE 10: 20 Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, vineri, raport de adoptare a cererii privind revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, anunță Agerpres. Au votat "pentru" 39 de parlamentari, patru "împotrivă", iar unul s-a abţinut.
Raportul comisiilor urmează să intre, vineri, în dezbatere şi să fie supus votului în plenul reunit al Parlamentului, care începe la ora 11:00.

Elevul din București acuzat că a trimis sute de amenințări cu bombă în SUA, din nou în fața instanței

Cursuri gratuite de grădinărit predate pasionaților într-o universitate de stat din țară. Ce spun cei care s-au înscris deja

Primii pași în aeronautică, încă de pe băncile școlii. Cum arată orele de practică plătită, unde elevii învață să repare avioane

Centrale termice date uitării, focare de infecție în marile orașe. Soluția găsită de o primărie din nordul țării
Greblă a prezentat parlamentarilor un dosar cu răspunsuri
ACTUALIZARE 09. 40 Toni Greblă le-a prezentat parlamentarilor un dosar cu răspunsuri la fiecare punct aflat pe lista motivelor care stau la baza deciziei de revocare a sa din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. El a detaliat fiecare punct în parte, prezentând apărarea sa în fața reproșurilor care i se aduc.
Greblă: „Nu mi se pare deloc normal”
ACTUALIZARE 09:15 Toni Grebă a ajuns la Parlament. El a declarat că nu i se pare normală procedura de revocare și că acuzațiile împotriva lui sunt „vagi”.
„Nu, nu mi se pare deloc normal ca președintele AEP, pentru niște alegații foarte vagi, să fie demis acum, când a început procesul electoral.”, a declarat Toni Greblă vineri dimineață.
Ședința comisiei juridice în care se discută raportul de revocare a lui Toni Greblă a început.
Motivele invocate pentru revocare
Decizia de revocare a preşedintelui AEP a fost luată la ultima şedinţă a coaliţiei, de săptămâna aceasta. Imediat, solicitarea de schimbare a acestuia a fost introdusă în Parlament, sub semnătura preşedintelui Camerei Deputaţilor.
Printre motivele de revocare se află episodul stabilirii indemnizaţiei, cu nerespectarea legii, faptul că a mutat sediul Biroului Electoral Central, noul contract afectând bugetul AEP dar şi faptul că Toni Greblă, prin declaraţiile publice şi acţiunile din ultima perioadă, a dat dovadă de o conduită incompatibilă cu funcţia deţinută, aducând atingere imaginii şi prestigiului AEP.
”Propunem revocarea domnului Toni Grebla, preşedintele Autoritatii Electorale Permanente numit prin Hotararea Parlamentului nr. 7 din 28 martie 2023”, se arată în memorandumul semnat de preşedintele Camerei, Ciprian Şerban.
În document se arată faptul că Curtea de Conturi a constatat că, la două zile după numirea sa, în martie 2023, Greblă şi-a stabilit indemnizaţia în baza salariului minim brut de 3.000 lei, în timp ce indemnizaţiile erau plafonate la 2.080 lei.
”Această eroare a dus la plăţi necuvenite de 118.830 lei pentru anii 2023-2024, afectând cheltuielile de personal ale AEP”, spune Ciprian Şerban.
Un alt motiv pentru revocarea lui Toni Greblă este relocarea Biroului Electoral Central în 2024, printr-un nou contract de sediu, deşi exista unul valabil, decizie care a generat costuri suplimentare pentru bugetul AEP.
Toni Greblă este acuzat că, prin declaraţiile publice şi acţiunile din ultima perioadă, a dat dovadă de o conduită incompatibilă cu funcţia deţinută, aducând atingere imaginii şi prestigiului AEP.
Opinia partidelor parlamentare
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma că șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, ”trebuia convins să plece mai devreme”, dar că acesta nu a vrut să renunțe la funcție. Kelemen a explicat că unul dintre vicepreședinții Autorității poate prelua atribuțiile președintelui, iar procesul electoral nu este afectat, legea care stabilește atribuțiile instituției și ale persoanelor de la conducerea acesteia fiind una foarte clară.
USR a cerut în repetate rânduri demisia lui Toni Greblă, însă luni a cerut şi ca şeful Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să vină în Parlament pentru a prezenta raportul asupra organizării şi desfăşurării ultimelor alegeri prezidenţiale, aşa cum prevede legea în vigoare, arătând că au trecut 3 luni de la alegerile din 24 noiembrie 2024 şi nici acum nu ştim motivele exacte pentru care au fost anulate alegerile şi, mai ales, măsurile luate pentru ca scrutinele din luna mai să fie corecte şi sigure.
Încă din 9 decembrie, la puţin timp după anularea alegerilor prezidenţiale, USR a solicitat conducerii Camerei Deputaţilor şi Senatului convocarea unei şedinţe comune a celor două Camere ale Parlamentului pentru revocarea lui Toni Greblă din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, arătând că este inacceptabil ca acesta să rămână la conducerea AEP şi să se mai ocupe de organizarea alegerilor în România, dat fiind modul catastrofal în care şi-a exercitat atribuţiile de la preluarea funcţiei.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat atunci despre solicitarea USR de revocare a lui Toni Greblă de la şefia AEP, că nu are o părere foarte bună despre modul în care şi-a desfăşurat activitatea acesta şi, dacă ar mai fi parlamentar, ar lua în considerare solicitarea USR. El a precizat că derularea efectivă a procesului electoral, şi în vară şi la alegerile prezidenţiale, ar putea să îi pună sub semnul întrebării continuarea mandatului.
În 6 decembrie 2024, mai multe organizaţii neguvernamentale şi experţi electorali au solicitat demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, după ce au apărut imagini cu acesta la o petrecere privată alături de persoane apropiate de AUR şi care se aflau în anturajul lui Călin Georgescu.
Ce prevede legea
Conform Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, preşedintele AEP este numit prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalităţile cu pregătire şi experienţă în domeniul juridic sau administrativ. Este numit preşedinte candidatul care întruneşte majoritatea voturilor deputaţilor şi senatorilor.
Mandatul preşedintelui AEP este de 8 ani şi încetează la expirare sau prin demisie sau revocare.
”Preşedintele şi vicepreşedinţii pot fi revocaţi din funcţie, pentru motive temeinice, de către autorităţile care i-au numit”, se mai arată în lege.
Toni Greblă deţine funcţia d epreşedinte AEP din martie 2023, anterior fiind prefect al Capitalei.
El a fost şi judecător la Curtea Constituţională, din 2013, până în februarie 2015, când a demisionat, fiind acuzat de fapte de corupţie, în 2019 fiind achitat definitiv.
Editor : M.C
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News