„Acum putem distinge strigătul mut al acestui copil care se află în faţa exterminării”.
Este doar un fragment din documentarul prezentat la ora de religie la Liceul „Emil Racoviţă” din Vaslui. Pentru unul dintre băieţi, imaginile au fost prea dure. Elevului i s-a făcut rău. A leşinat în mijlocul prezentării. Băiatul a fost luat cu salvarea şi dus la Spitalul Judeţean pentru analize.
De altfel, filmul are chiar o recomandare, poate fi vizionat doar cu acordul părinţilor. Profesorul recunoaşte însă că a mai prezentat filmul şi altor elevi, câtorva sute chiar, spune el.
„A fost o lecție educativă din care copiii au de învățat. Copilului i s-a făcut rău, e o persoană sensibilă. Nu e un film de groază, ține strict de umanitate. E prima dată când se întâmplă așa ceva”, a declarat profesorul de religie Gabriel Vrânceanu pentru Agerpres.
Conducerea liceului susţine că nu ştia care va fi tema orei de religie, pentru că, fiind o materie opţională, profesorul are mai multe libertate în alegerea subiectelor de curs
Daniel Hulubei, directorul Liceului „Emil Racoviţă” Vaslui: „Nu este nimic neobişnuit ca un profesor să se ajute în actul de predare de un filmuleţ. Atâta timp cât se încadrează în limitele deontologice şi contiţinutul este pur ştiinţific. În funcţie de mesajul trimis, profesorul trebuie să îşi ajusteze metoda în funcţie de nivelul clasei şi de nivelul emoţional”.
Comisia de disciplină analizează acum situaţia.
Daniel Hulubei, directorul Liceului „Emil Racoviţă” Vaslui: „În cazul de faţă, comisia va decide dacă filmul este sau nu adecvat”.
Episcopia Huşilor, cea care i-a dat binecuvântarea profesorului de religie, spune că nu este responsabilă pentru materialele alese de dascăli.
Pr. Cosmin Gubernat, consilierul cultural și social - misionar al Episcopiei Hușilor: „Este responsabilitatea profesorului care sunt materialele didactice auxiliare pe care le folosește. Dacă se face o anchetă de către directorul unităţii, de către Inspectorat şi se duce, bineînţeles la cunoştinţa Episcopiei şi sunt abateri de natură morală în urma cărora se poate ridica avizul, bineînţeles că el se poate retrage”.
Psihologii atrag atenţia că în cazul difuzării unor materiale cu impact emoţional profesorii trebuie să se consulte cu specialiştii.
Cristina Stărică, psiholog: „Copiii trebuie pregătiți înainte. Mesajele despre implicațiile avortului, pericolul avortului, se fac, educație se face și la această vârstă, dar este o întreagă etapa de prezentare a materialelor informaționale. Mesajele sunt date încetul cu încetul, astfel încât să nu aibă impact emoțional puternic”.
Cazul profesorului de religie a ajuns în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.