Greva generală în educație. Sindicalist: În 2 ani va fi o criză puternică de cadre didactice pe discipline precum matematică

Vali Chisoceanu Data publicării:
profesori la scoala
FOTO: Shutterstock

Salariile mici din învățământ îi determină pe tineri să ocolească profesia de cadru didactic, iar viitorul este sumbru, afirmă liderul de sindicat Marius Nistor, la podcastul Digi Context. Majorarea salariilor este unul dintre motivele pentru care sindicaliștii din educație intră în grevă de luni, 22 mai.

Președintele Federației sindicale Spiru Haret spune că în doi va exista o criză puternică de personal pe disciplinele exacte precum matematică, informatică sau fizică. O arată chiar datele centralizate de Ministerul Educației, potrivit lui Marius Nistor. În opinia sa, nu poți să atragi în sistem un tânăr profesor de matematică dacă îl plătești la început cu 2.500 de lei.

„Din toate statisticile realizate de către Ministerul Educației și nu numai, pe partea de personal didactic de predare, în doi ani va fi o criză puternică pe cadrele didactice pe disciplinele exacte: matematică, informatică, fizică, chimie, biologie. Nu mai sunt interesați nici copiii să mai urmeze o facultate de profil. Și de ce? Pentru a intra în învățămțânt? La ce? La un salariu de mizerie și la presiuni exercitate de către toți cei care nu au căderea să-i judece.(...) Nu este suficient să fii un bun student pentru meseria aceasta. Trebuie să ai și vocație pentru meseria aceasta (cadru didactic n.r.), nu lucrezi cu șuruburi în niciun caz, lucrezi cu creiere”, spune Marius Nistor, la podcastul Digi Context.

Unitățile de învățământ se confruntă cu un deficit mare de personal nedidactic

Mai mult, unitățile de învățământ se confruntă cu un deficit mare de personal nedidactic, cum ar fi contabile sau îngrijitoare la grădinițe.

„Crește numărul necalificaților din sistem. Am ajuns la 4.000 și deja se accentuează acest proces, dar pesemne că nu interesează. Politicienii sunt interesați de un popor care poate fi ușor manipulat. O categorie importantă de dascăli părăsesc sistemul. Nu mai găsești să angajezi nici măcar îngrijitoare în grădinițe, nu găsești contabile pentru unitățile de învățământ preuniversitar. Suntem într-un blocaj fără precedent. (Sunt multe cazuri în școlile din țară? n.r.) Categoric”, afirmă liderul de sindicat.

Pe lângă majorarea salariilor, sindicaliștii mai au și alte revendicări, precum un statut al personalului din învățământ, birocrație cât mai puțină și siguranța din învățământ.

„Nu avem suficiente exemple de ceea ce se întâmplă în școli? Oare ce ar trebui să se întâmple în România pentru a deschide ochii? Vrem să se repete situația din Serbia? Ne rugăm la Dumnezeu și-i mulțumim lui Dumnezeu, că autorităților în niciun caz, că la noi nu s-a întâmplat așa ceva, încă.”

Potrivit liderului de sindicat Marius Nistor, fără o finanțare adecvată a educației nu se va rezolva nimic, iar una dintre consecințe: în România va prinde foarte bine discursul extremist.

„Viitorul educației îl vezi foarte clar, în fiecare zi, tineri care nu mai respectă niciun fel de regulă, a dispărut orice cult al muncii, ne interesează prea puțin așa ceva, modele alese de copiii noștri, modele nerelevante, dar sunt cele pe care le preiau din spațiul online, personaje dubioase, agresive în manifestare, dar pline de bani și care arată care este etalonul în societate: dacă vrei un statut social bun, trebuie să fii agresiv, tupeist și să ai bani. Dascălul nu se încadrează în categoria celor tupeiști și în niciun caz în categoria celor care au bani. Și atunci nu vă mai întrebați de ce România este atât de violentă, de ce prinde foarte bine discursul extremist sau ultra populist”, e de părere Marius Nistor.

Liderul de sindicat îl critică dur și pe ministrul Muncii

Liderul de sindicat îl critică dur și pe ministrul Muncii, Marius Budăi, care, într-o declarație la Digi24, a spus că majorările salariale ale profesorilor nu se pot face peste noapte și că la ministerul pe care îl conduce nu există „un sac cu bani pe care să-l împărțim la toată lumea”.

„Să-i fie rușine pentru o astfel de declarație. Pentru că așa cum s-a reușit identificarea unor soluții pentru a aplica o grilă de salarizare decentă pentru medici, fiind considerați o prioritate națională, și noi am înțeles acest lucru, așa cum s-a găsit suficientă decizie politică, tărie, să crești bugetul alocat apărării naționale și toată lumea a înțeles, cum poți să ai tupeul să vii să spui că în învățământ nu poți face nimic, pentru că vor cere și alții? Asta demonstrează lipsa de rațiune a unora care, de fapt, nu sunt interesați ca învățământul să fie un învățământ modern și de calitate, au nevoie de un popor care să fie cât mai puțin educat și cât mai ușor de manipulat. Și pesemne tinerii noștri să continue să plece din țară, eventual să rămână doar votanții lor. (...) Domnia sa (ministrul Muncii, Marius Budăi n.r.) este prea preocupat de pensii și atâta tot, în rest nici nu știm ce a negociat cu Banca Mondială pe ceea ce înseamnă viitoarea lege salarizare, dar știm un lucru cu certitudine - grila negociată cu Ministerul Educației și înaintată către Ministerul Muncii zace acolo și singurele semnale că nu avem posibilitatea s-o punem în aplicare”, spune liderul de sindicat Marius Nistor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri