20 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani au venit la lansarea programului Digital Kids. Toţi au în comun pasiunea pentru noile tehnologii. Părinţii spun că cei mici îşi petrec ore întregi pe calculator şi că, în loc să îi certe, s-au gândit să le canalizeze pasiunea în ceva folositor.
„Mi-am dat seama că copilul meu a început să fie dependent de jocuri. Mi-am dat seama că am două soluţii. Sau îi tai accesul la calculator şi pun nişte condiţii sau să îi direcţionez pasiunea lui”, spune o mămică.
Primul curs a fost ţinut de doi tineri specialişti în IT. Metoda de predare folosită de aceştia presupune învăţarea prin joc. Chiar şi programele de codare folosite sunt atractive pentru cei mici care învaţă să folosească algoritmii pentru a crea aplicaţiile sau jocurile la care visează.
Bogdan Birnicu, instructor: Se folosesc de blocuri, de instrucţiuni prestabilite, colorate, orientate pe culori pentru a-i ajuta să ştie că albastru înseamnă mişcare, galben înseamnă condiţii.
Roxana Rugină, fondatoarea şcolii de programatori: Copiii sunt mai mult decat deschisi, sunt extrem de nerăbdători să vadă ce urmează şi să dezvolte ei jocurile lor.
Programul a fost gândit de o asociaţie din Bucureşti care şi-a propus să schimbe o statistică alarmantă. Potrivit Programului Internaţional pentru Evaluarea Elevilor (PISA) 40,8% dintre elevii români au un nivel foarte scăzut de cunoştinţe ştiinţifice şi tehnologice, date care ne plasează pe penultimul loc din Uniunea Europeană.
Tincuţa Apăteanu, fondatorea asociaţiei Edusfera: Informatica ce se predă acum în şcoli este foarte abstractă şi pur teoretică. Este complicată. Copiii învaţă de fapt la nivel de liceu.
160 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani studiază deja IT şi programare în patru centre deschise în Bucureşti. Programul a fost lansat în 2013, iar organizatorii speră ca pe viitor să fie extins la nivel naţional.