FOTO. Protest inedit. Ce cărți a primit ministrul Liviu Pop
Data publicării:
Zeci de oameni au adus cărţi în Piaţa Victoriei, marţi, la câteva ore de la începerea evenimentului „Biblioteca pentru Pop”. Printre ele, „Ghidul leneşului”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Vârsta inocenţei”, manuale de Matematică şi de Limba română. Participanţii cer demisia lui Liviu Pop din funcţia de ministru al Educaţiei, spunând că vor un viitor mai bun pentru copiii lor şi exprimându-şi nemulţumirea faţă de lipsa de interes a ministrului în ceea ce priveşte problemele din învăţământ.
„Îi transmit (lui Liviu Pop, n.r.) să se gndească bine, să se gândească că şi dânsul a avut părinţii în generaţia de sacrificiu. Ne dorim ca măcar copiii noştri să nu mai aibă parte de aşa ceva. Vrem o ţară liberă, cu gândire frumoasă. Mesajul este clar, vrem ceva mai bun pentru copiii noştri”, a spus o femeie care a lăsat pe masa amplasată în intersecţia din Piaţa Victoriei o carte de poveşti pentru copii, de Călin Gruia, potrivit News.ro.
Cei mai mulţi participanţi preferă, însă, să lase cărţile şi să plece, fără să declare nimic.
În Piaţa Victoriei au venit şi doi deputaţi PNL, care i-au adus ministrului „Ghidul leneşului” şi „Ghidul ipohondrului”.
„Am adus o carte care aş vrea să ajungă la masa domnului ministru, ”Ghidul leneşului”, pentru leneşii rafinaţi. Un leneş rafinat este un cetăţean care a trecut, totuşi prin anumite şcoli, dar după aceste şcoli a părăsit pregătirea pe care a primit-o”, a spus unul dintre deputaţii PNL.
„Pentru că domnul ministru face o grimasă, o suferinţă pe faţa dumnealui când vorbeşte despre sistemul de învăţământ din Romînia, i-am adus ”Ghidul ipohondrului”. I-l recomand cu mare drag. (...) Fiecare ministru crede că reinventează sistemul de învăţământ, dar deciile se dovedesc a fi din ce în ce mai proaste şi cu efecte nedorite asupra elevilor”.
Printre cărţile aduse se numără culegeri sau manuale de Limba română şi matematică, dicţionare, cărţi de gramatică, romane precum „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda, „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas, „Vârsta inocenţei”, de Edith Wharton, cărţi de poveşti pentru copii şi cărţi de poezii.
Unele sunt însoţite de bileţele cu mesaje pentru ministrul Educaţiei: „Cum domnul ministru al Educaţiei este paralel cu educaţia, iar domnul ministru al Culturii, paralel cu domeniul său sfânt, fie ca aceste cărţi să le servească drept secante”.
Organizatorii îşi motivează acţiunea invocând scandalul manualelor şcolare şi „gravele probleme de background profesional” ale ministrului, solicitând sindicatelor din educaţie şi asociaţiilor de părinţi să lise alăture. Evenimentul se va desfăşura pe tot parcursul zilei, iar cărţile strânse vor fi donate „unor şcoli pe care subfinanţarea le-a adus în situaţia de a nu avea o bibliotecă”.
„Hai să îi ducem o carte lui Pop şi să îi cerem demisia! Ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, a bulversat întregul sistem de învăţământ românesc. Milioane de copii şi de părinţi au privit, în ultimele săptămâni, cum deciziile halucinante ale lui Pop duc şcoala românească spre haos complet. Cea mai recentă măsură care a dat peste cap Educaţia din România a fost ordinul de ministru privind interzicerea materialelor auxiliare, care a proivocat situaţii aberante: părinţii s-au plâns că elevii sunt percheziţionaţi în ghiozdane, profesorii că nu mai au cum să predea la clase, Gazeta Matematică a fost considerată interzisă în şcoli iar soarta examenelor din acest an şcolar a devenit incertă. Din ”palmaresul” ministrului Pop mai amintim: Manualul Unic la clasa a cincea, Manualul de Sport, convingerea că, deşi în România Educaţia e gratuită, asta înseamnă doar că elevii nu plătesc, nu şi părinţii lor”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.
De asemenea, organizatorii argumentează că „societatea românească a putut remarca faptul că Educaţia a ajuns să fie condusă de o persoană cu grave probleme de background profesional şi chiar şi de exprimare: gafele legate de „genunche” şi „cu câţi i se scrie cuvântul «copiii» fac parte deja din biografia publică a domnului Pop”.
Scopul acţiunii este ca guvernanţii să preţuiască ştiinţa de carte, iar impostura, complicitatea şi laşitatea să nu mai guverneze sistemul de învăţământ.