O iniţiativă a ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, care vrea să apeleze la bunăvoinţa părinţilor pentru a suplimenta banii necesari în şcoli, este legalizarea contribuţiei pe care aceştia o fac la clasele copiilor lor. Forma pe care o va dobândi „fondul clasei” este de donaţie, făcută direct într-un cont al instituţiei de învăţământ. În fiecare an, încasările şi cheltuielile din acest fond vor fi verificate, asigură ministrul.
Fondul şcolii şi al clasei este o practică veche în şcolile româneşti, dar ilegală, pentru că nimeni nu controlează ce se întâmplă cu banii. Remus Pricopie vrea ca, din următorul an şcolar, fiecare instituţie să aibă o asociaţie de părinţi cu personalitate juridică şi cont bancar. Acestea vor putea primi donaţii, iar donatorii vor putea verifica destinaţia banilor.
Câţi bani pleacă, de exemplu, din buzunarele unui părinte cu doi copii de vârstă şcolară: Cristina este mamă a patru copii, dintre care doi merg la şcoală. În ultimii opt ani, a plătit în fiecare semestru 15 lei pentru fondul clasei şi alţi 40 de lei pentru fondul şcolii. În total, 320 de lei pentru cei doi elevi din familie, în fiecare an şcolar.
Unele şcoli din ţară şi-au format deja asociaţii cu personalitate juridică - cazul Colegiului Mihai Viteazul din Turda, unde se strâng anual 30.000 de lei din donaţiile părinţilor. Au fost organizate inclusiv excursii pentru olimpici din aceste fonduri, declară pentru Digi24 directorul instituţiei, Gheorghe Lobonz. Iar în fiecare an, un audit contabil verifică pe ce s-au cheltuit banii strânşi de la părinţi. Semestrial, se fac rapoarte în faţa părinţilor. Nimeni nu este însă obligat să plătească aceste contribuţii.