Din cele aproape 5.500 de locuri scoase la concurs în acest an la Academia de Studii Economice au rămas libere, în urma examenului de admitere, 1.800. 450 dintre ele sunt locuri bugetate.
„După un examen de bacalaureat care, totuşi, a fost un examen destul de exigent, veneau după aceea să susţină un nou examen (...) Sunt mai comozi, ca să nu spun altfel, şi atunci pleacă la Universitate, unde nu se dă un asemenea examen”, spune Pavel Năstase - rectorul Academiei de Studii Economice.
Ca să nu rămână cu locurile goale, Academia de Studii Economice a anunţat imediat că, de astăzi, începe o nouă sesiune de admitere. De data aceasta însă, fără examen, doar pe baza mediei de la bacalaureat. Candidaţii au apărut imediat.
„Am depus dosarul la Universitate, la Jurnalism, şi am intrat la taxă, dar dacă s-a ivit oportunitatea asta, am renunţat acolo”, spune o candidată la admitere.
Există o singură diferenţă între cei care au dat examen şi cei care au venit doar cu diploma de bacalaureat: primii vor avea prioritate la cazarea în cămine.
Şi la Universitatea Bucureşti sunt facultăţi care după examen au ramas cu locuri neocupate. La Facultatea de Fizică, de exemplu, din 150 de locuri bugetate, 73 au rămas neocupate, iar din cele 100 cu taxă s-au ocupat doar 9.
La polul opus sunt şi facultăţi care în urma examenelor au încheiat din prima tură sesiunea de admitere pentru acest an. Este vorba despre Facultatea de Matematică şi Informatică, unde s-au ocupat toate locurile atât de la buget, cât şi cele de la taxă. Reţeta succesului, spun reprezentanţii facultaţii, o reprezintă orele de pregătire pentru examen predate voluntar atât la facultate, cât şi online. Ultima medie de admitere pentru un loc bugetat a fost de peste 8.