În locul istoriei învăţate din manuale, elevii ar putea afla de la Fortul 13 chinurile prin ce au trecut cei care s-au împotrivit regimului comunist. Cazematele au fost construite în secolul al XIX-lea ca sistem de apărare a Capitalei împotriva turcilor şi tranformate de regimul roşu în temniţe pentru disidenţi.
„Din toamnă, sperăm ca programul, lecţiile de istorie recentă, în special represiunea comunistă, să poată să se facă aici de către diferite şcoli, pentru ca elevii să simtă, să intre în această atmosferă”, a spus Emil Constantinescu, preşedinte al României în perioada 1996-2000.
În temutul Fort 13 de la Jilava a fost întemniţat de mai multe ori fruntaşul ţărănist Corneliu Coposu. De astăzi, o celulă îi poartă numele.
„Fratele nostru, care a intrat în închisoare cu 112 kilograme, la 1 metru 91 (centimetri), a ieşit cu 52 de kilograme. Mi-a spus aşa, că dacă el nu avea credinţă în Dumnezeu şi nu ar fi fost sigur că va supravieţui, probabil că nu ar fi rezistat”, a povestit Rodica Coposu, sora lui Corneliu Coposu.
Pe 20 mai s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu. Secretar personal al lui Iuliu Maniu şi şef al tineretului ţărănist, el a fost reţinut în iulie 1947 într-unul din primele valuri de arestări din timpul ocupaţiei sovietice. După 17 ani de detenţie, a dus o existenţă modestă, sub permanenta supraveghere a Securităţii, iar după Revoluţie a devenit liderul opoziţiei din România anilor 90.