Eleva din Câmpina care a obţinut cel mai mare punctaj la „olimpiada denunțurilor” a povestit că subiectele au fost imprevizibile, dar că nu s-a gândit să le asocieze cu DNA sau cu situaţia actuală politico-socială.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Subiectele au fost imprevizibile, mi-au dat de gândit, mi s-au părut problematice, dar şi interesante. Până acum nu am avut subiecte care să ne propună o astfel de incursiune în trecut. Ne aşteptam la o poezie modernistă”, a povestit eleva pentru Ziarul Incomod.
„Trebuia să îl prezentăm pe Ilie Moromete ca pe un element duşmănos, dar mi s-a părut o transpunere interesantă. Am încercat să folosesc clişee lingvistice şi am refrazat din fragment informaţii necesare pentru a specifica exact evenimentele care au avut loc. Nu m-am gândit la DNA, m-am concentrat strict pe cerinţe, n-am făcut nicio legătură cu altceva”, a adăugat ea.
Fata a calificat drept exagerate reacţiile create în jurul subiectului denunţului şi a arătat că se aştepta la un subiect practic, la olimpiada de anul trecut având de redactat o scrisoare.
Eleva a obţinut 116 puncte din 120.
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, spune că a cerut inspectorilor de specialitate din minister să analizeze şi să stabilească dacă s-a încadrat în programa concursului subiectul în care li se cerea elevilor să-şi imagineze că sunt un personaj din romanul „Moromeţii” şi să redacteze un denunţ legat de „calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”.
„Mâine (luni, n.r.), colegii din învăţământul preuniversitar, inspectorii de specialitate din cadrul Direcţiei Generale Învăţământ Preuniveristar din cadrul Ministerului Educaţiei vor analiza subiectul de la Olimpiada de Limbă română din judeţul Prahova. Ei vor stabili dacă acest subiect s-a încadrat în programa pentru astfel de concursuri”, a spus Pavel Năstase.
Ministrul Educaţiei a precizat că opiniile Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova şi ale profesorului de Limba română Dan Gulea au fost deja anunţate public, iar acum este rândul specialiştilor de la Direcţia Generală Învăţământ Preuniversitar să formuleze un punct de vedere.
Elevii participanţi la Olimpiada la Limba română în judeţul Prahova au avut de rezolvat un subiect în care să-şi imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la ţăranii din romanul „Moromeţii” şi să redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunţă „calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”.
Un profesor evaluator consideră că subiectul „spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului”, făcând trimitere la „Olimpiadele denunţului”, în timp ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova susţine că elevii trebuie să ţină cont că este vorba despre „un univers ficţional” şi că „dacă este vorba despre ideea de a denunţa pe cineva, nu se face altceva decât raportare la fragmentul citat din romanul «Moromeţii»”.