Soarta inelelor olimpice de pe Turnului Eiffel se transformă într-o luptă politică. „Nu a fost făcut pentru a atârna orice pe el”

Data publicării:
Turnul eiffel
Turnul Eiffel are Cercurile Olimpice bine sudate pe el. Foto: Profimedia
Din articol

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că dorește să păstreze inelele olimpice fixate pe Turnul Eiffel, astfel încât „spiritul festiv” al unor Jocuri de succes să dăinuie mult timp după încheierea acestora.

Cu toate acestea, rivalii săi consideră că ce face ea nu este decât o încercare de a lipi un afiș de campanie pe unul dintre cele mai emblematice monumente din lume, înainte de următoarele alegeri pentru funcția de primar din 2026, care o vor opune pe Hidalgo lui Rachida Dati, ministrul demisionar al culturii și actual primar al arondismentului în care se află Turnul Eiffel.

David Alphand, un consilier municipal parizian de dreapta și aliat al lui Dati, a declarat că Hidalgo „a făcut tot posibilul pentru a recupera efectele pozitive” ale Jocurilor Olimpice. „Ea a dat dovadă de mult oportunism politic”, a spus Alphand. „Turnul Eiffel nu a fost făcut pentru a atârna orice și orice pe el”.

Paris 2024 a convins publicul francez să găzduiască Jocurile prin promisiunea de a le face „cele mai ecologice din istorie”, promițând să utilizeze în cea mai mare parte infrastructura preexistentă în scopuri de sustenabilitate și pentru a împiedica costurile să scape de sub control. Multe dintre locațiile temporare au fost construite în inima orașului, astfel încât monumente emblematice precum Turnul Eiffel au devenit parte a decorului pentru evenimente precum ceremonia de deschidere sau voleiul pe plajă.

După Jocuri, aceste structuri temporare ar trebui să fie demolate. Centrul Parisului ar trebui să revină, în mare parte, la ceea ce a fost.

Tabăra lui Hidalgo a respins până acum criticile ca fiind plângeri tipice ale parizienilor, care sunt cunoscuți pentru aversiunea lor față de orice schimbare a capitalei franceze. Piramidele lui I.M. Pei din fața Luvrului au fost criticate după instalarea lor în anii 1980 și chiar și turnul în sine, pe care inginerul Gustave Eiffel l-a construit pentru Expoziția Mondială din 1889, a fost inițial contestat de arhitecți și locuitori. Romancierul Guy de Maupassant l-a numit „un schelet gigantic și greoi” și se spune că îi plăcea să ia prânzul acolo doar pentru că era singurul loc din Paris în care nu putea să fie văzut.

Astăzi, mai bine de un secol mai târziu, Turnul Eiffel este un monument aproape universal iubit, sinonim cu Franța - și pe care mulți, inclusiv descendenții lui Eiffel, doresc să îl lase neatins.

„Inelele rup complet designul monumentului ... nu respectă munca strămoșului nostru”, a declarat pentru POLITICO Olivier Berthelot-Eiffel, un stră-strănepot al lui Gustave Eiffel. Berthelot-Eiffel prezidează o asociație a descendenților lui Eiffel, care se opune demersului lui Hidalgo.

Istorie

Decorarea Turnului Eiffel nu este fără precedent. Acesta a fost folosit pentru a transmite mesaje politice, cum ar fi sprijinul pentru Ucraina, și în scopuri comerciale - cel puțin o dată de către Citroën. Dar aceste instalații au fost întotdeauna temporare.   

Aceasta este prima dată când familia Eiffel ia poziție public împotriva planurilor legate de Turnul Eiffel, a declarat Berthelot-Eiffel.

Într-un interviu acordat publicației Ouest France în care își anunța planurile, Hidalgo a declarat că decizia îi aparține, deoarece turnul este proprietatea orașului Paris - atât timp cât este aprobat de Comitetul Internațional Olimpic, care protejează strict locul în care sunt expuse inelele.

Totuși, indiferent care va fi decizia finală, actualele inele de oțel de 30 de tone vor trebui să fie demolate, deoarece sunt prea grele pentru a rămâne acolo permanent. Hidalgo a declarat că orașul intenționează să le înlocuiască cu unele noi, mai ușoare.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu